Ramadhin: Besmette Indiase hoestdrankjes niet geregistreerd
21 Oct 2022, 06:47
foto
De vier hoestdranken: Promethazine Oral Solution, Kofexmalin Baby-hoestsiroop, Makoff Baby-hoestsiroop en Magrip N Cold-siroop blijken besmet te zijn.


De samenleving hoeft niet te vrezen voor de besmette hoestsiropen waarvoor de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) een medisch productwaarschuwing heeft gegeven. Vier besmette hoestsiropen uit India worden in verband gebracht met acuut nierletsel die hebben geleid tot tientallen doden onder kinderen in Gambia en Indonesië. Het gaat om Promethazine Oral Solution, Kofexmalin Baby-hoestsiroop, Makoff Baby-hoestsiroop en Magrip N Cold-siroop.

Minister Amar Ramadhin van Volksgezondheid stelt tegenover Starnieuws dat elk geneesmiddel dat het land binnenkomt wordt geregistreerd bij de registratiecommissie en het registratiebureau. Bij navraag en onderzoek is gebleken dat Surinaamse importeurs of iemand anders, nimmer deze specifieke geneesmiddelen hebben geregistreerd. "We gaan er dus vanuit dat deze middelen niet beschikbaar zijn in Suriname."

Echter is de bewindsman zich ervan bewust dat er ook medicamenten illegaal het land binnenkomen. "De samenleving moet goed opletten waar ze haar geneesmiddelen haalt. In de legale apotheken, zul je de vier hoestdrankjes waar het nu om gaat, niet vinden." Een ander verhaal is natuurlijk de supermarkt en de openbare markt waar er illegale medicijnen worden verkocht. Minister Ramadhin zegt dat de Economische Controle Dienst optreedt, maar niet overal kan zijn. Onlangs is nog een partij vervalste medicijnen in beslag genomen, vertelt hij.

"Als de samenleving haar recept indient bij een legale apotheek, is zij ervan verzekerd dat het om geregistreerde middelen gaat." De bewindsman roept de samenleving dan ook op om alle informatie over de verkoop van illegale medicijnen te rapporteren, zodat er door de bevoegde autoriteiten kan worden opgetreden.

Voor Suriname bestaat er geen noodzaak om alle hoestdranken en siropen op een hoop te gooien. "We blijven de situatie volgen en zijn in contact met de WHO en alle relevante gezondheidsorganisaties. We zijn ons goed bewust van deze informatie." Ramadhin voegt eraan toe dat de samenleving geen vrees hoeft te hebben.

De vier geneesmiddelen waar het om gaat zijn hoest- en verkoudheidssiropen geproduceerd door Maiden Pharmaceuticals Limited, in India. De WHO voert verder onderzoek met het bedrijf en de regelgevende instanties in India. Maiden Pharmaceuticals is gevestigd in Sonipet, in de Noord-Indiase deelstaat Haryana.

Bij laboratoriumanalyse van de monsters van elk van de vier producten, vond de WHO "onaanvaardbare hoeveelheden diethyleenglycol en ethyleenglycol als verontreinigingen," staat in het onderzoeksrapport van de WHO.

In Gambia zijn 66 kinderen overleden aan acuut nierfalen en in Indonesië 99. In de meeste gevallen gaat het om peuters.




Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May