VES-voorzitter benadrukt terecht belang Goed Bestuur
20 Oct 2022, 18:12
foto


Met genoegen heb ik geluisterd naar de vele leerrijke speeches op de avond van de 50-jarige viering van de VES.
Helaas waren sommige te lang, waardoor andere in gedrang kwamen. Daardoor kwam de belangrijke boodschap van de huidige voorzitter van de VES, de heer Steven Debipersad aan het eind van de avond niet tot zijn recht. Velen waren moe geworden van al die soms saaie speeches (behalve bijvoorbeeld die van Wonnie Boedhoe en Nita Ramcharan en de oppeppers van Jörgen Raymann en Rappa). Ik wil in dit artikel daarom de essentie uit die bijdrage van de voorzitter van de VES met u delen. Een bijdrage met een duidelijke visie en een ernstige waarschuwing.
 
De heer Debipersad noemt in zijn bijdrage vier mogelijkheden op economisch gebied die we tot 2035 hebben. Deze zijn een combinatie van twee factoren; die omschrijft hij gemakshalve met NATUUR en GOED BESTUUR.
Onder Natuur verstaat hij zaken die we niet in de hand hebben, zoals de aanwezigheid van grondstoffen. De andere factor: Goed Bestuur, hebben we wel in de hand. De vier mogelijke combinaties tussen deze twee bepalende factoren zijn:
1) De natuur werkt mee en het goed bestuur werkt mee;
2) De natuur werkt niet mee en het goed bestuur werkt wel mee;
3) De natuur werkt mee en het goed bestuur werkt niet mee,
4) De natuur werkt niet mee en het goed bestuur werkt niet mee.
 
Combinatie 1: Oil and gas bijvoorbeeld komen rijkelijk naar boven (de natuur werkt mee) en een goed bestuur zorgt ervoor dat de inkomsten worden belegd in fondsen, zodat onze kinderen en kindskinderen daarvan kunnen profiteren. In dit geval gaan we een gouden toekomst tegemoet.

Combinatie 2: Oil and gas zijn er niet of worden niet opgepompt, omdat ze bijvoorbeeld niet rendabel zijn, maar er is wel een goed bestuur. De heer Debipersad zei tot mijn verbazing dat we met deze mogelijkheid rekening moeten houden. Hij heeft gelijk. Maar dat hoeft nog geen ramp te zijn, want met een goed bestuur komen we er toch. Zie Singapore die zonder grondstoffen, maar met een strak en toekomstgericht bestuur een van de rijkste landen ter wereld is geworden.

Combinatie 3: Oil and gas komen rijkelijk naar boven, maar het goed bestuur werkt niet mee. Er is dus sprake van een slecht bestuur dat zich kenmerkt door corruptie en vriendjespolitiek. De grondstoffen komen dan een kleine groep vriendjes ten goede en het grootste deel van de bevolking verpaupert. De rijke grondstoffen worden dan een vloek voor het land; dat wordt de ‘grondstoffenvloek’ genoemd. Terecht zegt de heer Debipersad dat dit onacceptabel voor ons is. Maar volgens mij zijn we hard op weg deze kant op te gaan. Zie hoe allerlei friends and family op allerlei strategische posities worden geplaatst, integere bestuurders steeds minder worden en de corruptie en drugssmokkel welig tieren.

Combinatie 4: Geen grondstoffen en geen goed bestuur. Dan krijg je toestanden zoals nu in Haïti. Eens rijk, nu een onbestuurbaar land geworden, waar gewapende bendes het voor het zeggen hebben. De bevolking pinaart als ratten en ontvlucht het land op alle mogelijke manieren. Er is sprake van een verschrikkelijke corruptie, een sweef teki-mentaliteit en achteruitgang op elk vlak. De heer Debipersad stelt dat we absoluut niet in die draaikolk terecht moeten komen en daarom is GOED BESTUUR een absolute voorwaarde voor een beter Suriname.

Daar ben ik het helemaal eens met hem. Goed en eerlijk bestuur is primair; geen gedroom over oil and gas en andere grondstoffen, want kijk hoe de Rosebel goudmijn over ons hoofd heen wordt verkocht. Eerst focussen op dat GOED BESTUUR door integere mensen, en die zijn er genoeg, die willen desnoods zonder betaling dit land weer op het juiste spoor zetten. Maar dan zonder de storende bemoeienis van de politiek, maar juist met hun volledige ondersteuning.
 
Ik vond het daarom erg jammer dat de president deze ontmoeting vroegtijdig (na zijn speech) heeft verlaten, waardoor hij niet heeft (kunnen of willen?) luisteren naar al die positieve en leerrijke aanbevelingen.
 
Lalita W. Jagessar
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May