Ramdin: Verkoop Rosebel Gold Mines een serieuze kwestie
20 Oct 2022, 00:01
foto
Minister Albert Ramdin, ad interim Financiën


De voorgenomen verkoop van Rosebel Gold Mines NV aan het Chinese Zijin Mining Group Co doet veel stof opwaaien. De regering is op de valreep geïnformeerd, terwijl de werknemers vanuit de media het nieuws moesten vernemen. Veel zaken zijn nog onduidelijk. Minister Albert Ramdin, ad interim Financiën & Planning om een reactie gevraagd, zegt aan Starnieuws dat de regering maandagavond formeel is geïnformeerd door een delegatie van Iamgold. Er wordt serieus naar deze kwestie gekeken, omdat het om een grote deviezenverdiener gaat.

Minister Ramdin zegt dat de regering samen met Staatsolie intern in beraad zal gaan over deze kwestie om zaken in details te bespreken. Suriname heeft 5% aandelen in de Rosebelmijn. Aan Iamgold zijn nadrukkelijke vragen gesteld over de verkoop aan het beoogde bedrijf. De activiteiten wereldwijd van Zijin Mining Group Co, het gedrag over milieuvraagstukken, de sociale componenten en de arbeidskrachten, zullen verder worden bestudeerd. Ook het effect dat deze wisseling van eigenaar zal hebben op de lokale gemeenschap, is van belang.

De regering zal naar alle aspecten kijken van deze verkoop. "Wij zijn nog niet zover om een finale analyse te maken. Daarvoor is meer informatie nodig. In dat stadium zijn wij op dit moment. Wij zullen deze week nog met Staatsolie en met alle relevante actoren zitten. Deze zaak zal in alle opzichten, juridisch, economisch, maatschappelijk, sociaal maar ook mijnbouwkundig, goed besproken worden, zodat wij een goed beeld hebben van welke richting wij met Iamgold gaan", zegt de bewindsman.

De Canadese multinational Iamgold Corporation verkoopt zijn belang van 95% in Rosebel Goldmines voor US$ 360 miljoen. Ze ontvangt ook ongeveer U$ 41 miljoen aan leaseverplichtingen voor apparatuur. Rosebel heeft een belang van 95% in de Rosebel Goldmine en een belang van 70% in de Saramaccamijn. Staatsolie participeert hierin voor 30%. De regering heeft een belang van 5% in Rosebel die zij behoudt. De transactie zal naar verwachting vroeg in het eerste kwartaal van 2023 of eerder worden afgerond, "op voorwaarde dat aan de sluitingsvoorwaarden wordt voldaan."
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May