Biden haalt 15 miljoen vaten olie uit strategische reserve
19 Oct 2022, 16:30
foto
De Bryan Mound Strategic Petroleum Reserve, een olieopslagfaciliteit, in Freeport, Texas. (Foto: AP)


De Amerikaanse president Joe Biden heeft de vrijgave aangekondigd van 15 miljoen vaten olie uit de strategische reserve van de Verenigde Staten. Het besluit volgt op de controversiële productieverlagingen van de OPEC+ die in Washington minachting hebben gewekt voorafgaand aan de tussentijdse verkiezingen van volgende maand.

Biden zei woensdagmiddag dat de opname de vrijgave van 180 miljoen vaten zal voltooien die zijn regering in maart heeft goedgekeurd te midden van wereldwijde energieproblemen in verband met de Russische oorlog in Oekraïne. De 15 miljoen vaten worden in december geleverd, zei het Witte Huis eerder.

"Met mijn aankondiging van vandaag gaan we door met het stabiliseren van de markten en het verlagen van de prijzen op een moment dat de acties van andere landen voor zo'n volatiliteit hebben gezorgd", vertelde Biden aan verslaggevers tijdens een persconferentie.

De vrijgave, die de regering aanvankelijk een "brug in oorlogstijd" noemde, aangezien Washington en zijn bondgenoten de Russische olie- en gasinvoer over de invasie van Oekraïne blokkeerden, heeft de strategische reserve van de VS naar het laagste niveau sinds 1984 gebracht.

Woensdag waren er nog ongeveer 400 miljoen vaten in het reservaat, een complex van vier locaties met diepe ondergrondse opslag holten die zijn gecreëerd in zoutkoepels langs de kusten van de Golf van Texas en Louisiana.

Het Witte Huis heeft gezegd dat de Amerikaanse regering de strategische reserve zal aanvullen wanneer de olieprijzen US$67 tot US$72 per vat of lager zijn. De mogelijkheid van extra vrijgaven tijdens de Amerikaanse winter wordt verhoogd in een poging om de prijzen laag te houden.

Biden hernieuwde woensdag opnieuw zijn kritiek op oliemaatschappijen, die zijn regering ervan beschuldigde te profiteren van de wereldwijde krapte op de energievoorziening door "pompprijzen hoger te houden dan ze zouden moeten zijn".

"Mijn boodschap aan de Amerikaanse energiebedrijven is deze: je mag je winst niet gebruiken om aandelen terug te kopen of voor dividenden. Niet nu, niet terwijl er een oorlog woedt. Je zou deze recordwinsten moeten gebruiken om de productie en raffinage te verhogen", zei de president.

De beweging van woensdag ging door met wat een spil was voor Biden, die aantrad met de belofte om de afhankelijkheid van de VS van fossiele brandstoffen te verminderen en deze te vervangen door meer hernieuwbare bronnen. Maar hij heeft tot dusver de druk van de olie-industrie weerstaan ​​om meer federale gronden open te stellen voor boringen, de aanleg van pijpleidingen goed te keuren en de vennootschapsbelasting terug te draaien, aangezien de productie onder het pre-pandemische niveau is gebleven.

Ondertussen hebben de hoge energieprijzen – met name bij de benzinepomp – de Democratische Partij van Biden doen wankelen in de aanloop naar de tussentijdse verkiezingen van 8 november, die de samenstelling van de Amerikaanse wetgevende macht zullen bepalen en enorme gevolgen zullen hebben voor het vermogen van de president om zijn agenda uit te voeren.

In juni bedroeg de benzineprijs in de VS voor het eerst gemiddeld meer dan US$ 5 per gallon (US$ 1,32 per liter), blijkt uit gegevens van de American Automobile Association (AAA). Het is momenteel gemiddeld ongeveer US$ 3,87 per gallon (US$ 1,02 per liter).

De situatie is verslechterd door de OPEC+-bezuinigingen die begin oktober werden aangekondigd, waarbij het Witte Huis zei dat Saudi-Arabië – een belangrijke speler in de alliantie – met "gevolgen" te maken zou krijgen door het besluit.

De bezuinigingen zullen naar verwachting de wereldwijde productie met twee miljoen vaten per dag verminderen, of 2 procent van het wereldwijde aanbod.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May