Wakay-pompgemaal op halve kracht bij inzaaiperiode
19 Oct, 07:48
foto
Twee van de vier pompen van het Wakay-gemaal zijn volledig uitgevallen.


Twee van de vier pompen van het Wakay-pompgemaal zijn helemaal uitgevallen. De twee pompen die nog functioneren, worden in tact gehouden met onderdelen van de twee andere pompen die helemaal uit roulatie zijn. Boven de inzaaiperiode die begin november van start gaat, pakken donkere wolken zich samen.

Aan de andere kant is het personeel van het Multipurpose Corantijn Project (MCP) al langer dan een maand in actie. De reden daartoe zijn het uitblijven van achterstallige betalingen vanaf begin dit jaar. Het gaat om declaraties, vakantiegelden die in juni moesten worden uitbetaald en twk. Dayanand Dwarka, bondsvoorzitter van het personeel OWMCP, heeft een zwaar hoofd voor het komende rijstseizoen.

Hij zegt dat de twee pompen in principe de capaciteit van anderhalve pomp hebben die 80% van het landbouwareaal moeten voorzien van irrigatiewater. Hij wijst erop dat er niet zomaar vier pompen zijn geplaatst bij het Wakay-gemaal. De vier pompen hebben een gigantische capaciteit om binnen een bepaalde periode de arealen aan de linkeroever van de Nickerierivier te voorzien van irrigatiewater. Met het uitvallen van de twee pompen en gezien de hoogte van het water in de Nanizwamp, is Dwarka er voorstander van om eerder te beginnen met het verpompen van water. Het waterniveau van de Nanizwamp is nu 2.85m en bij een stand van 2.40m moet er worden gepompt om door zwaartekracht het water in te laten. "Deze stand kan al binnen een week worden bereikt , aangezien de meeste boeren dan zullen overgaan naar de natte grondbewerking waarvoor er water nodig is," zegt Dwarka.

De vakbondsman merkt op dat er nauwelijks geld is om de Wakay-pompen in gereedheid te brengen voor het najaarsseizoen. Zo zijn leveranciers van onder andere smeermiddelen niet happig om te blijven voorschieten, terwijl de hoogte van hun achterstanden blijven oplopen. "Er is geen geld," zucht Dwarka die een week geleden aan de bel heeft getrokken bij de minister van Regionale Ontwikkeling en Sport, waaronder het MCP valt. Hij heeft geen reactie gehad. Hij heeft ook aangeklopt bij de minister van LVV die beloofd heeft te zorgen voor een acute oplossing van de zeer precaire en zorgelijke situatie te Wakay.

LVV heeft vorige week een contract gesloten om twee pompen te vervangen en een derde te onderhouden. Dwarka zegt dat vervangen van de pompen dit seizoen niet haalbaar is, dus is het zaak te zorgen dat de twee pompen in werking blijven. Er zijn dit seizoen door het droge weer grote investeringen gedaan in de rijstsector. Arealen die de afgelopen twee jaren niet waren bewerkt, zijn dit seizoen wel bewerkt door de gunstige weersomstandigheden. De vakbondsleider zegt dat er dit seizoen veel meer zal worden ingezaaid, maar dan moet er ook voldoende water zijn. Hij zegt dat de financiele middlen die nodig zijn om Wakay operationeel te houden niet opwegen tegen het belang van de totale rijstsector en daarmee de totale samenleving.


Advertenties

Tuesday 26 September
Monday 25 September
Sunday 24 September