Nigeria: 'Overweldigende' ramp eist meer dan 600 levens
17 Oct 2022, 02:55
foto
27 van de 36 deelstaten van Nigeria zijn getroffen door catastrofale overstromingen. (Getty Images)


De recente overstromingen in Nigeria zijn een "overweldigende" ramp geworden. Veel deelstaten waren er ondanks waarschuwingen niet goed op voorbereid, aldus de minister voor rampenbeheersing. Meer dan 600 mensen zijn omgekomen bij de ergste overstromingen die de West-Afrikaanse natie in tien jaar hebben meegemaakt. Ongeveer 1,3 miljoen mensen zijn ontheemd en meer dan 200.000 huizen zijn verwoest.

De overstromingen zullen naar verwachting tot eind november aanhouden.

Nigeria is gewend aan seizoensoverstromingen, maar dit jaar is het beduidend erger dan normaal. De regering heeft gezegd dat ongewoon zware regenval en klimaatverandering de schuld zijn. Experts zeggen ook dat slechte planning en infrastructuur de schade hebben verergerd.

Sinds de overstromingen in de vroege zomer begonnen, zijn grote delen van landbouwgrond vernietigd.

Er zijn zorgen over een grotere verspreiding van ziekten en ook de voedsel- en brandstofvoorziening is verstoord.

Op een persconferentie op zondag riep de Nigeriaanse minister voor humanitaire zaken en rampenbeheersing, Sadiya Umar Farouk, de lokale autoriteiten op om mensen die in de meest risicovolle gebieden wonen, te evacueren. De autoriteiten verstrekken al voedsel en andere steun aan de getroffenen, zei ze.

Ze voegde eraan toe dat, ondanks 'gezamenlijke inspanningen' en vroege waarschuwingen, veel deelstaatregeringen 'zich niet voorbereidden' op de overstromingen.

De ramp heeft 27 van de 36 deelstaten van Nigeria getroffen.

Een deel van het probleem is dat mensen elk jaar terugkeren naar hun huizen in de uiterwaarden, nadat het waterpeil is gedaald.

Velen hebben niet de middelen om te verhuizen. De economie van Nigeria is het afgelopen jaar geplaagd, de inflatie is ongekend hoog en veel gemeenschappen hebben het moeilijk het hoofd te bieden.

Het Wereldvoedselprogramma en de Voedsel- en Landbouworganisatie van de VN zeiden vorige maand dat Nigeria een van de zes landen was met een hoog risico op catastrofale honger.

De meteorologische dienst van Nigeria heeft gewaarschuwd dat de overstromingen tot eind november kunnen aanhouden in sommige deelstaten in het zuiden van het land, waaronder Anambra, Delta, Rivers, Cross River en Bayelsa.


Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May