Kanhai zal verzoek invrijheidstelling Van Trikt doen
17 Oct 2022, 00:00
foto
Ex-governor van de CBvS, Robert van Trikt


Advocaat Irvin Kanhai zal vandaag een verzoek indienen voor de voorlopige vrijlating van de ex-governor van de Centrale Bank van Suriname (CBvS), Robert van Trikt. De hogerberoepszaak dient later op de dag. Ook voor zakenpartner Ashween Angnoe, die twee derde van zijn straf heeft uitgezeten, zal Kanhai vrijlating vragen. De raadsman zegt in gesprek met Starnieuws dat de zaak van de ex-governor van de CBvS het land nationaal en internationaal veel schade heeft berokkend.

Van Trikt is in januari tot acht jaar gevangenisstraf veroordeeld en een boete van SRD 500.000 subsidiair of 16 maanden hechtenis. Rechter Maytrie Kuldip Singh heeft hem schuldig verklaard aan overtreding van de Anti-corruptiewet, verduistering, valsheid in geschrifte en overtreding van de Wet Money Laundering.

Kanhai antwoordt op een vraag dat deze zaak vrij snel in hoger beroep in behandeling wordt genomen. Doorgaans duurt het meer dan vijf jaar voordat het Hof van Justitie een zaak in hoger beroep op de rol plaatst. De raadsman verwacht dat het meer een regiezitting wordt. Dan wordt de zaak niet inhoudelijk behandeld. "Ik wil wel aan het hof toelichten waarom het noodzakelijk is om mijn cliënt voorlopig in vrijheid te stellen. Het jaarverslag 2019 van de CBvS is intussen uit en ook van het IMF. Toen Van Trikt de leiding had van de CBvS is er zelfs SRD 3.5 miljard winst gemaakt".

Tijdens de behandeling zal Kanhai aan de rechters voorhouden waarom het vonnis niet correct is en het land veel schade is toegebracht. Hij zal de bezwaren voorleggen aan het Hof van Justitie. Kanhai hoopt dat hij de ruimte krijgt vandaag om zijn zienswijze toe te lichten.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May