VES maandag 50 jaar: Duurzame oplossingen crises nodig
16 Oct 2022, 01:03
foto


De Vereniging van Economisten in Suriname (VES) bestaat maandag een halve eeuw. In de vijf decennia heeft de organisatie diverse crises meegemaakt in het land. Het is de samenleving in het verleden gelukt om uit de crisis te geraken. "In de financieel-economische crisis waarin wij nu bevinden hopen we dat president Santokhi een verbinding legt naar diverse groeperingen in onze samenleving en bruggen bouwt die leiden tot collectieve en duurzame oplossingen, waarbij elke burger mag profiteren van een positieve economische ontwikkeling. Als de regering faalt, is de samenleving de verliezer!. Dit zegt secretaris Swami Girdhari in gesprek met Starnieuws aan de vooravond van de verjaardag van de organisatie.

De 50e verjaardag wenst de VES op een gedenkwaardige manier, passend in de huidige tijdsgeest te memoreren. Er is een ontvangst gepland voor de leden en bijzondere gasten. Diverse prominenten en hoogwaardigheidsbekleders zijn gevraagd om een boodschap uit te spreken ter gelegenheid van 50 Jaar VES. President Chan Santokhi is de hoofdgast.

Enkele VES-leden zijn betrokken bij het uitvoeren van het aanpassingsprogramma's in de loop de jaren. "De VES heeft in de afgelopen 50 jaren steeds ongevraagd en gevraagd haar adviezen gegeven aan de autoriteiten voor goed financieel-economisch bestuur. De VES ondersteunt goed beleid en is kritisch tegen wanbeleid", stelt Girdhari.

Over twee maanden is de vervaldatum van het Herstelplan 2020-2022, waarbij veel maatregelen nog niet zijn voltooid. Verder is de regering bezig met een herziening van het IMF-EFF programma. De uitvoering van de twee programma’s vinden plaats in een politieke uitdagende omgeving, merkt de VES-secretaris op. De neuzen van de diverse groepen dienen naar één richting te wijzen. Financieel-economisch leiderschap is essentieel hierbij. "Het ministerie van Financiën & Planning dient een deskundige voltijdse minister te hebben en geen twee ad interims."

De VES zal haar 50 Jaar memoreren met een ontvangst waarbij de twee medeoprichters Anthony Caram en Roy Somaroo een terugblik zullen werpen. Verder zullen ook het woord voeren de oud-voorzitters Jim Bousaid, Wonnie Boedhoe, Winston Ramautarsing en Silvano Tjong-Ahin, nu ook minister ad interim Financiën & Planning. De oud-voorzitters zullen diverse perioden van financieel-economische afbraak en herstel bespreken. 

Rappa (Robby Parabirsing) en Nita Ramcharan zullen een reflectie geven over de VES naar de samenleving toe. De VES waardeert het dat president Santokhi, Assembleevoorzitter Marinus Bee en minister Albert Ramdin, ad interim Financiën & Planning, ook aanwezig zullen zijn en een toespraak zullen houden. VES-voorzitter Steven Debipersad zal de rij van sprekers afsluiten en zal de zorgpunten van de organisatie kenbaar maken over de huidige economische situatie en een vooruitzicht presenteren. De activiteit wordt maandagavond om 19.00 uur live uitgezonden door GovTV en de STVS.  
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May