NDP wijst op noodzaak productie eigen voedsel
16 Oct 2022, 05:07
foto


Jaarlijks wordt op 16 oktober Wereldvoedseldag herdacht, dit op initiatief van de Wereldvoedselorganisatie FAO als werkarm van de Verenigde Naties. Op deze dag vraagt de FAO jaarlijks wereldwijd aandacht voor voedselzekerheid in de wereld.

Met de naweeën van de Covid-19 pandemie, natuurrampen en de klimaatsveranderingen, staat de voedselproductie en voedselzekerheid in grote delen van de wereld nog steeds onder grote druk. De oorlog tussen Rusland en Oekraïne dreigt de voedselzekerheid verder in gevaar te brengen.

Gelet op het feit dat voldoende en gezonde voeding belangrijk is om het hoofd te bieden aan deze dreigende situaties is het van belang dat wij in Suriname extra aandacht besteden om veilig voedsel te blijven produceren en hiermee onze voedselzekerheid te garanderen. Wij zijn gezegend als land met een prachtig klimaat om heel wat agrarische producten te kunnen produceren.

Met goed beleid vanuit de regering zal men de basis moeten leggen om de voedselzekerheid en voedselveiligheid te garanderen voor onze samenleving. Wij moeten elk vorm van voedselcrisis proberen te voorkomen. Met voedselzekerheid en voedselveiligheid kunnen wij zeker te weg verder inslaan om de bestrijding van armoede, als ons grootste vijand, tegen te gaan in Suriname. Echter zien we dat er vanuit de Regering nauwelijks aandacht wordt besteed aan de sector. Het beleid is meer gericht als een afstraffing naar de agrariërs toe. De zaken die waren beloofd door de huidige machthebbers, voor de verkiezingen, slaan haaks op de huidige realiteit van het beleid dat wordt uitgevoerd.
Verwijzend naar onder andere de torenhoge prijzen die neergeteld moeten worden voor landbouw inputs als gevolg van de koersontwikkelingen in ons land. Dit alles heeft als resultaat nu dat de voedselzekerheid in Suriname in gevaar is.

De productie van voedsel staat al jaren onder druk vanwege de vele uitdagingen. Klimaatverandering heeft onze agrarische sector ook niet kunnen besparen van onder andere droogte en extreme regenval. Onze hardwerkende landbouwers zijn hierdoor verder in een neerwaartse spiraal belandt.

De oproep hierbij wordt weer gedaan om serieus om te gaan met de belangen van de landbouwers. Er moet een duidelijk beleid gevoerd worden waaruit dient te blijken dat wij heel serieus omgaan met de veilige productie van onze groenten en fruit. Niet alleen voedsel die wij willen exporteren dient veilig te zijn, maar ook voedsel die lokaal afgezet worden moet veilig geproduceerd zijn.

De gezondheid van onze mede Surinamers dient voorop te staan. Immers een gezond volk zal veel meer kunnen produceren op diverse gebieden en zal uiteindelijk minder gaan drukken op de kosten van de overheid op het gebied van gezondheidszorg.Wij dienen gezamenlijk een vuist te maken en op te eisen dat wij veilig voedsel wensen te consumeren. Gezamenlijk dienen wij te proclameren dat ELKE SURINAMER RECHT HEEFT OP VEILIG VOEDSEL!

Middels deze feliciteren wij de samenleving met Wereldvoedseldag 2022 en laten wij gezamenlijk deze bijzondere dag koesteren en zeker niet uit het oog verliezen de harde arbeid van de  landbouwers die ervoor zorgen dat er voedsel geproduceerd kan worden.

De Nationale Democratische Partij

Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May