Suriname ziet in China donor en investeringsbron
16 Sep 2011, 13:00
foto


Suriname ziet in China een belangrijke donor en investeringsbron voor het ontwikkelen van zijn Economie. Volgens vicepresident Robert Ameerali en minister Winston Lackin van Buitenlandse Zaken is het een andere soort relatie dan Suriname vroeger heeft gekend met andere donoren.

De Surinaamse delegatie, die was afgevaardigd naar Trinidad & Tobago voor de derde China-Caribbean economy and trade coorporation, belegde vandaag een persconferentie. Uitgelegd is welke financiële leningen en investeringen gepland zijn tussen Suriname en China. Volgens Lackin is nog voor het begin van het China/Trinidad forum veel werk voorbereid en drie overeenkomsten zijn in Paramaribo getekend.

Samenwerkingsovereenkomsten
De drie overeenkomsten zijn: de uitbreiding van een rentevrije lening die Suriname al enkele jaren heeft met China. Een bestaande overeenkomst is uitgebreid voor onderhoudswerkzaamheden aan het gebouw van Buitenlandse Zaken, dat door China aan Suriname is geschonken. De derde overeenkomst die in Paramaribo is getekend, betreft het ondersteunen van de agrarische sector voor US$ 5,8 miljoen.

Suriname kreeg net als negen andere Caribische landen een financiële gift van China. Voor Suriname was het bedrag US$ 4,5 miljoen. China en de landen hebben vooraf afgesproken in welke sector en gebieden er samengewerkt wordt. Het gaat om capaciteit versterking, milieu en energie, strakker aanhalen van culturele banden, samenwerken op het gebied van handel, toerisme, landbouw en visserij.

Belangrijke partner
Lackin zegt dat China een expansiedrang heeft om als grootmacht samen te werken en investeringen te doen in verschillende continenten. De samenwerking is volgens de bewindsman in wederzijds voordeel. Suriname wil de megaprojecten gefinancierd krijgen die de regering in de planning heeft. Het Caraibisch Gebied en Zuid-Amerika is voor het Aziatische land belangrijk met de economische en handelsmarkt van 40 procent van de wereldbevolking. Deze landen beschikken over 55 procent van de hulpbronnen. “Voor ons is China een belangrijke partner voor ontwikkeling”, zegt de bewindsman.

De minister zegt dat Suriname in de uitvoering is van zijn plannen. Naast financiële tekorten is er ook gebrek aan uitvoeringscapaciteit. Met China is afgesproken dat in de samenwerking eerst Surinaamse arbeidskrachten aan bod komen. Pas dan wordt gebruikt gemaakt van een vooropgesteld quotum om werkkrachten uit China te halen. “We moeten toegeven dat het immigratiebeleid bij ons nog niet helemaal op lijn is maar werken er wel aan”, zegt Lackin. Hij verzekert dat Suriname niet bang hoeft te zijn voor een overvloed van Chinese arbeiders die langer dan de afgesproken tijd in het land blijven.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May