PALU: Oude politiek brengt Suriname niet vooruit
Twee kampen
De oude politiek verdeelt de samenleving in twee kampen die zogenaamd “tegen elkaar strijden”, om het volk af te leiden van de eigen onkunde en zelfverrijking. Ook vandaag ervaart het Surinaamse volk dat de oude politiek liever blijft aanmodderen en het land naar de donder laat gaan, dan het risico te lopen dat anderen met serieuze oplossingen komen. Inmiddels weet elke volwassen Surinamer dat er geen verschil zit tussen beide kampen en toch mogen nieuwe inzichten vooral geen kans krijgen. Deze manier van denken en handelen zal volgens de PALU hard worden afgestraft bij de komende verkiezingen.
Populistische politiek
Vroeger liep de NPS als partij van de 'Creolen' vooraan om de angst op te wekken voor de partij van de 'Hindostanen', de VHP. Andere 'kleine' groepen moesten zich maar aansluiten bij deze twee 'groten'. Angst opwekken deed men bewust, om vooral blindheid in de samenleving op te wekken voor de echte problemen en de nationale ontwikkeling. Qua regeerbeleid was er geen verschil, of nou een VHP- of een NPS‑coalitie de verkiezingen won. Zodra deze partijen aan de macht waren kwamen ze niet verder dan, de belangen van een kleine etnische partij elite te behartigen. Geen spoor van duurzame ontwikkeling, maar uitholling van nationale instituten, uitverkoop van nationale hulpbronnen en friends and familiy benoemingen, waren aan de orde van de dag. 'Uitverkorenen' uit de eigen etnische achterban werden bevoordeeld met een baan bij de overheid, perceel en of een pakket. Populistische politiek vierde hoogtij. Daar lijkt niet veel aan te zijn veranderd.
Angst opwekken
Vandaag de dag gaat het dus om angst opwekken voor de 'populistische' NDP. Duidelijk is dat er nog steeds geen inhoudelijk verschil is tussen de laatste 'NDP' regering en de regeringen uit het vroegere (nieuw) Front. Zelfverrijking, uitholling nationale instituten, uitverkoop van nationale hulpbronnen, friends and family en de pakketten machine zijn hetzelfde gebleven. Ook nu wordt geen enkel financieel‑economisch, sociaal-maatschappelijk of welk ander fundamenteel probleem dan ook, blijvend opgelost. En toch probeert men angst op te wekken voor de zogenaamde 'tegenstander', om daarmee de aandacht af te leiden van politieke partijen die wel met serieuze oplossingen komen.
De PALU is van mening dat deze oude politieke benadering compleet vastzit, of het nou komt uit de NDP, of vanuit de zogenaamde Front partijen van de huidige regering. De beschikbare middelen worden verkwist, terwijl de samenleving wordt verarmd, verdeeld en verzwakt door angst en intimidatie. Het volk krijgt geen duurzame ontwikkeling, maar wel pakketjes, beloften en festivals.
Vernieuwende politiek
Gelukkig wijzen steeds meer mensen deze oude politieke benadering af. Het Surinaamse volk is toe aan partijen met serieuze oplossingen voor de problemen waar ze elke dag mee zit. Vernieuwende partijen die in staat zijn een politiek te voeren die investeert in de samenleving. Een politieke stijl die gebruik maakt van de eigen opties en mogelijkheden en die het geloof in eigen kunnen herstelt. Een vernieuwende politiek die vooral de samenleving bijeenbrengt, organiseert en daarmee versterkt. Een politiek die vooral investeert in de eigen bevolking en mogelijkheden creëert voor meer verdiensten, op de eerste plaats voor eigen nationale producenten. Een politiek die vooral blijvende oplossingen zoekt voor financieel-economische problemen door transparantie en versterking van nationale instituten.
De PALU roept de Surinaamse bevolking op om kritisch te zijn tegenover de misleiding dat er slechts uit twee tegengestelde politieke kampen gekozen kan worden. U weet dat die kampen in wezen uit hetzelfde politieke hout zijn gesneden. De gevraagde vernieuwing van de Surinaamse politiek zal komen, nadat het volk kiest voor politieke partijen als de PALU met vernieuwende, eenheid scheppende en het volk versterkende politieke benaderingen.
Vandaag
-
05:24
Bewolking en regen houden aan
-
03:36
Taxiën door de politiek: "We willen gewoon rust in ons leven"
-
01:49
Rapar ziet af van live-show met president Santokhi als gast
-
00:37
Hof van Justitie stelt Stichting Wan Okasi in het gelijk
-
00:00
DSB keert SRD 200 miljoen dividend uit na winst van SRD 698 miljoen
Gisteren
- Actie bij Medische Zending: personeel eist uitbetaling toegezegde middelen
- Lancering StarTV nationaal en internationaal
- Granmorgu FPSO gaat fabricagefase in
- OKB grijpt in om stemrecht van burger veilig te stellen
- 'Suriname 2050': Olie geen doel, maar hefboom voor ontwikkeling
- Brazilië hoopt binnen 28 dagen officieel vrij te zijn van vogelgriep
- Surinaams staatsleiderschap onder druk door machtsdronkenheid
- Fout in kiezersbestand: Vrouw uit Nickerie moet stemmen in Wanica
- VES bepleit 10 stappen voor zorgvernieuwing zonder extra investeringen
- Voorkeursstemmen: Wat houdt dit in?
- Volksgezondheid lanceert digitale patiëntenportal
- Meer momenten van zon vandaag
- Taxiën door de politiek: De wijze woorden van de Poppenkast
- Column: Gefocust blijven
- Nieuwe rechter Sanches ‘bijzondere aanwinst’ voor rechtspraak
- Optsu en D-TV Express dagen Santokhi en Rapar voor de rechter
Eergisteren
- NDP: Bouwen aan een duurzaam en inclusief groeimodel
- Sibibusi Beweging: Democratie vraagt betrokkenheid
- Staat gaat in hoger beroep tegen vonnis zaak Wan Okasi
- IsDB keurt US$ 75 miljoen goed voor nieuwbouw AZP
- Advocaat Sitaram: Geen case tegen ex-minister Somohardjo
- EU-gezanten bereiken akkoord over wapenfonds van 150 miljard euro
- Honderd militairen ingezet voor verkiezingssurveillance
- De Paradox van het Denken en de Macht (slot)
- Live inzicht in kiezersopkomst en telling via nieuwe app
- Gewapende overval magazijn Kirpalani: Twee security guards mishandeld
- Lucky Store heropent na verwoestende brand: Issa wil structureel optreden
- Veel beloftes, weinig plan: BINI fileert partijprogramma’s
- Ramadhin: Integriteit in de zorg is geen keuze, maar een vereiste
- Nog meer bewolking en buien
- Taxiën door de politiek: "Als ik een keer president word..."
- Caricom-waarnemers: Geen signalen over verkiezingsfraude
- Column: De illusie en onze Guyanese ‘vrienden’
- Eskak teleurgesteld: We zijn terug bij af zonder artikel 27