Rusland: Acht verdachten opblazen Krim-brug opgepakt
12 Oct 2022, 22:40
foto
Een satellietfoto toont een close-up van rook die opstijgt van een brand op de Kertsj-brug in de Straat van Kertsj, Krim. (Foto: Maxar Technologies via Reuters)


Rusland zegt dat het acht mensen heeft aangehouden in verband met de explosie van zaterdag op een belangrijke brug die Rusland met de Krim verbindt. De FSB-veiligheidsdienst zei dat vijf van de gearresteerden Russen waren, terwijl de anderen Oekraïens en Armeens waren.

Het zegt dat Kiev achter de aanval zat, maar een Oekraïense functionaris beschreef het Russische onderzoek als "onzin".

Het nieuws kwam toen naar verluidt zeven mensen zijn omgekomen bij een aanval op een markt in de oostelijke stad Avdiivka.

De regionale militaire leider van Donetsk, Pavlo Kyrylenko, zei dat de aanval in de door Oekraïne gecontroleerde stad plaatsvond op een drukke tijd, eraan toevoegend dat ten minste acht anderen gewond raakten. Hij adviseerde alle inwoners van de regio, die deels door Rusland wordt bezet, te evacueren.

Elders zijn drie mensen, waaronder een zesjarig meisje, ernstig gewond geraakt door beschietingen in Nikopol, in de regio Dnipropetrovsk, zei een Oekraïense presidentiële woordvoerder.

Het Oekraïense ministerie van Noodsituaties meldde dat verschillende S-300-raketten waren gevallen in en rond Zaporizja, waarvan één een woongebouw in een buitenwijk verwoestte. Er werd gezegd dat er een gezin uit het wrak werd gehaald.

Ondertussen zei Hugo Bachega van de BBC in Kiev dat er vijf explosies waren gehoord in Cherson, een van de grootste steden onder Russische bezetting, terwijl er onbevestigde berichten waren dat het luchtverdedigingssysteem in de zuidelijke stad was geactiveerd. Hij zei dat het niet duidelijk was wat de explosies had veroorzaakt.

Het Oekraïense leger zei dat zijn troepen hun opmars in de regio voortzetten en nog eens vijf nederzettingen innemen.

'Nepstructuren'

De explosie op de Krimbrug was een krachtige symbolische klap voor de Russische president Vladimir Putin, die de brug in 2018 opende, vier jaar na de Russische annexatie van de Krim. President Putin noemde het een "terreurdaad" gericht op het vernietigen van een cruciaal onderdeel van de Russische civiele infrastructuur.

FSB-functionarissen zeiden dat de ontploffing was georganiseerd door "het hoofddirectoraat van de inlichtingendienst van het Oekraïense ministerie van Defensie, het hoofd Kyrylo Budanov, zijn personeel en agenten".

Ze beweerden dat de explosieven waren verborgen in rollen plastic folie en via een rotonde vanuit de Oekraïense havenstad Odessa waren meegenomen - eerst over zee naar Bulgarije, daarna Georgië, en vervolgens per vrachtwagen over land naar Rusland gereden via Armenië.

Maar een woordvoerder van het directoraat, Andriy Yusov, verwierp de Russische beschuldigingen.

"Alle activiteiten van de FSB en de onderzoekscommissie van Rusland zijn onzin", zei hij tegen Oekraïense media. "Het zijn nepstructuren die het Putin-regime dienen, dus we gaan zeker niet reageren op hun laatste aankondigingen."

Russische troepen namen maandag wraak met een golf van raketaanvallen in het hele land, ook op centraal Kiev, waarbij 19 mensen om het leven kwamen.

Gevraagd door de BBC op woensdag of de doelen van de speciale militaire operatie van Rusland - wat Moskou de invasie noemt - hetzelfde zijn gebleven, zei Kremlin-woordvoerder Dmitry Peskov dat ze "precies hetzelfde" waren. "Deze doelen worden alleen maar relevanter tegen de achtergrond van de acties van het Oekraïense regime", zei hij.

In februari, toen hij de invasie lanceerde, riep Putin op tot de "demilitarisering en denazificatie" van Oekraïne, termen die hij gebruikt voor de omverwerping van de Oekraïense autoriteiten, die Moskou ongegrond als "fascistisch" beschouwt.

Na meer aanvallen op dinsdag, drong de Oekraïense president Volodymyr Zelensky er bij landen op aan om Moskou met meer sancties te treffen als reactie op "een nieuwe golf van terreur". De oproepen kwamen nadat hij dinsdag de G7-groep van landen had ontmoet voor virtuele noodgesprekken.

Het blok - dat bestaat uit Canada, Frankrijk, Duitsland, Italië, Japan, het Verenigd Koninkrijk en de VS - beloofde zijn land "zo lang als nodig is" "financiële, humanitaire, militaire, diplomatieke en juridische" steun te blijven geven.

De NAVO zei ook dat het Oekraïne zo lang als nodig zou steunen, terwijl de ministers twee dagen lang in Brussel bijeenkomen voor besprekingen.

De secretaris-generaal van het blok, Jens Stoltenberg, zei dat de alliantie haar luchtverdediging aan Oekraïne moest opschalen, met zowel lange- als korteafstandssystemen om ballistische raketten, kruisraketten en drones het hoofd te bieden.

Afzonderlijk zei Rafael Grossi, hoofd van de International Atomic Energy Agency (IAEA), dat de externe stroomvoorziening is hersteld naar de kerncentrale van Zaporizja in het bezette zuiden van Oekraïne, nadat hij eerder had gezegd dat de centrale voor de tweede keer in vijf dagen de externe stroomvoorziening had verloren.

"Dit herhaalde verlies van de externe stroomvoorziening van #ZNPP is een zeer zorgwekkende ontwikkeling en het onderstreept de dringende noodzaak van een nucleaire veiligheids- en beveiligingszone rond de site", zei hij bij het melden van de laatste storing.

Ook het Oekraïense nucleaire agentschap Enerhoatom zei in een bericht op Telegram dat de Russische autoriteiten in de fabriek, de grootste van Europa, niet toestonden dat ze nieuwe voorraden dieselbrandstof leverden.

Moskou nam de enorme faciliteit in maart in beslag, maar behield zijn Oekraïense staf. Zowel Oekraïne als Rusland beschuldigen elkaar van het herhaaldelijk beschieten van de fabriek, uit vrees dat dit zou kunnen leiden tot een groot stralingsincident in Europa.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May