Bouva: Wel visvergunningen beloofd aan Guyanese vissers
12 Oct 2022, 01:44
foto
Assembleelid Melvin Bouva leest een brief van minister Parmanand Sewdien van LVV aan zijn Guyanese collega voor.


Nadat de regering maandenlang heeft ontkend visvergunningen te hebben beloofd aan Guyanese vissers is dinsdag het bewijs geleverd. Assembleelid Melvin Bouva (NDP) heeft tijdens de behandeling van de Wet Productschappen een e-mail van minister Parmanand Sewdien van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) aan zijn Guyanese collega Zulfikar Mustapha voorgelezen en overgelegd aan de volksvertegenwoordiging.

In deze e-mail verzonden op 13 december 2020 geeft Sewdien aan dat met de lijst die hij heeft ontvangen van Mustapha het mogelijk zal zijn de stromannen te identificeren. Hij vroeg de minister de vissers te vragen een kopie van de vergunning van 2020 te mailen naar de directeur Visserij. Hierdoor zal het makkelijker zijn de stromannen te achterhalen, omdat de boten op de namen van deze stromannen geregistreerd staan.

Om een oplossing te vinden zei Sewdien dat een paar acties ondernomen moesten worden. Hierbij heeft hij het volgende voorgehouden aan Mustapha:
1. De vissers moeten de boten binnenkort op hun eigen namen registeren
2. De minister zou een overheidsbedrijf openen die de business partner zal zijn de vissers in Suriname en met wie de vissers een vesselbasing overeenkomst zullen tekenen.
3. Dit bedrijf zal zorgen voor verdere registratie van de boten hier en zorg dragen voor de vergunningen waarvoor de vissers het normale tarief moeten betalen
4. Dit bedrijf zal ook een koopovereenkomst en andere nodige overeenkomsten tekenen met de Guyanese vissers.

Bouva vroeg duidelijkheid over deze e-mail. Na de mededeling van Bouva werd de vergadering geschorst. Bij de hervatting zei Ebu Jones (NDP) dat hij als voormalig ambassadeur van Suriname in Guyana weet wat het gevolg hiervan zou kunnen zijn. “Meer nog dat er zoveel Nickerianen en andere Surinamers zijn die een aanvraag doen naar een visvergunning. Het wordt geweigerd, omdat er een vergunningstop is, maar er wordt een constructie gecreëerd om buitenlanders te accommoderen. Het is van belang dat de minister duidelijkheid geeft want we zijn er om achter onze regering te staan, maar de regering moet ons wel de juiste informatie geven en geen leugens vertellen”, sprak Jones.

Mahinder Jogi (VHP) haalde aan dat terwijl de minister om uitleg wordt gevraagd leden hem beginnen te beschuldigen aan de zijde van de Guyanezen te staan. “Op zich zou ik dat betitelen als erg a-nationaal. De kwestie visserij en visvergunningen is al geruime tijd onderwerp van gesprek in dit college”, zei Jogi. Hij gaf aan dat er heel binnenkort een comité generaal bijeen wordt geroepen waarin deze kwestie zeker besproken zal worden. De VHP'er merkte op dat aan de kant van Guyana tal van zaken aan de orde is gesteld op een wijze wat volgens hem niet juist is in een relatie tussen twee buurlanden, tussen regeringen en tussen twee presidenten. Hij stelde voor om in een comité generaal antwoord te krijgen van de minister opdat het Surinaamse belang niet geschaad kan worden.

Sewdien ging erop in en zei dat de e-mail werkelijk verzonden is. Hij legde uit dat de discussie in november 2020 begon toen de Guyanese regering vroeg om 25 vergunningen te zetten op naam van Guyanese vissers. Het ging daarbij om de binnenvisserij voor vissers die langs de Corantijnrivier wonen. “Ze hebben als argumentatie gebruikt dat ze leven van visvangst en dat hun boten drijven op Surinaamse wateren. Ik heb toen aangegeven dat we naar mogelijkheden kunnen zoeken. Als hun brood daarvan afhankelijk is, moeten we iets doen”, sprak de minister.

Volgens de bewindsman was hij bereid te praten en te discussiëren over de binnenvisserij. Echter ontving hij de volgende dag zijn collega op kantoor die aangaf dat het ging om SK-visserij. “Toen heb ik de handrem getrokken en gezegd luister die hebben we niet beschikbaar”. Sewdien zei dat hij ook heeft uitgelegd wat de nadelen zijn, omdat de Guyanese vissers langs de Surinaamse kust tot in Frans-Guyanese wateren varen. Als die boten gepakt worden dan zijn het boten met Surinaamse vergunningen, waardoor het moeilijk te bewijzen is dat het niet om Surinamers gaat.

De bewindsman haalde ook aan dat stromannen hun vergunningen verhuren aan Guyanese vissers en dat er gevraagd was dat zichtbaar te maken en te kijken of er vergunningen vrij komen. “Toen is ingestemd en gevraagd indien er vergunningen vrijkomen welk model bestaat om toch nog de vissers te faciliteren en daar duidt de e-mail op”, lichtte de minister toe.

Assembleevoorzitter Marinus Bee vroeg om eerst de wet af te ronden en dan op een nader moment uitgebreider te praten over de kwestie. Jogi ondersteunde dit voorstel, maar met name de oppositie had problemen hiermee. Na afhandeling en aanname van de wet is deze kwestie niet meer behandeld, zoals was beloofd. De vergadering werd verdaagd naar donderdag na de rondvraag.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May