NPS: De Marron heeft stand gehouden
10 Oct 2022, 16:37
foto


Vandaag, 262 jaar geleden, bij het ondertekenen van de Vrede van Aucca, zou het einde moeten betekenen van een lange periode van bloedige strijd tussen de kolonisator en een groep personen die verkoos in vrijheid te leven in plaats van slaaf te zijn.

10 Oktober 1760 zou moeten betekenen dat er een einde zou komen aan de onzekerheid tussen leven en dood, verraad, intriges, hinderlagen en menselijke pijn. Een einde aan het leven van dag tot dag, omdat niemand wist wat morgen zou brengen; het gevaar loerde vanuit de geweren en kanonnen van de blanke achtervolger of vanuit de natuur zelf die even hard kon toeslaan.

Na 1760 moest de transformatie plaatsvinden van steeds op de vlucht zijn, militaire paraatheid en het leven van dag tot dag. Vluchtkampen moesten plaats maken voor gevestigde gemeenschappen en er moest een sociale orde tot stand komen.

Het bestuurssysteem moest gestructureerd en ontwikkeld worden maar bovenal geaccepteerd, gerespecteerd en gezaghebbend zijn. De leiders konden niet langer slechts intern de belangen van de groep veilig stellen maar moesten nu ook naar buiten treden. De externe beïnvloeding begonnen een plaats te krijgen binnen het leiderschapspatroon en werd steeds meer ‘politiek’ gekleurd.

De saamhorigheid en collectiviteit moesten nog steeds aan de basis liggen voor de broodnodige zelfredzaamheid, terwijl het eigen cultuurpatroon zwaar bedreigd werd door externe beïnvloeding van diverse aard. Groepsleden traden steeds meer naar buiten, met of zonder toestemming van de leiders en kwamen terug met hun andere dan de eigen oriëntaties. De wereld van de marron werd zowel letterlijk als figuurlijk groter, complexer en met veel meer uitdagingen. De dreigingen hadden niet langer slechts een directe, fysieke karakter maar werden verrijkt met abstracte en meer subtiele elementen.

Het was maar de vraag of de Marrons het zouden overleven tot langer dan twee en een halve eeuw later en nog als zodanig herkenbaar zouden zijn.
En ja hoor die Marrons zijn er nog. Zij hebben die transformatie doorstaan. Zij hebben hun identiteit behouden na alle markante ontwikkelingen in de Surinaamse historie; de afschaffing van de slavernij in 1863, de staatkundige onafhankelijkheid in 1975, de woelige militaire periode vanaf 1980 en de vernietigende Binnenlandse Oorlog van 1985 tot 1991.

De individuele Marron heeft de weg weten te vinden naar alle segmenten geledingen van de samenleving. Maar ook als groep heeft de Marron stand weten te houden. De dorpen staan er nog evenals vele tradities en cultuuruitingen waar menigeen, hetzij Marron of of niet met volle teugen van kan genieten. Het bestuurssysteem is zich aan het ontwikkelen en enigszins aangepast aan de omstandigheden van de tijd.  

De hedendaagse Marron is een volwaardig Surinaamse burger in de ruimste zin van het woord, manifest in alle geledingen en posities in onze samenleving.
De Nationale Partij Suriname feliciteert alle Surinamers in het algemeen en de Marrons in het bijzonder.

Laten wij de lessen van deze dag uit onze eigen geschiedenis steeds voor ogen houden:
- dat wij inspirerend en gezaghebbend leiderschap steeds voorop moeten stellen
- dat zelfredzaamheid door elke individuele Surinamer maar ook groepen in onze samenleving dient te worden omarmd
- dat wij ondanks de steeds moderner en complexer wordende wereld, solidariteit, eensgezindheid en offervaardigheid moeten demonstreren.
- dat groepen in ons land zich niet langer mogen laten beperken door etnische achtergesteldheid maar zich als volwaardige burgers te  presenteren die in staat zijn om alle risico’s van een moderne samenleving te overwinnen.

Suriname gefeliciteerd!

Namens de NPS
Gregory Rusland
Voorzitter










Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May