Venezuela: Minstens 22 doden door aardverschuivingen
10 Oct 2022, 12:34
foto
Reddingwerker en bewoners zoeken tussen het puin van verwoeste huizen die zijn weggespoeld door een aardverschuiving tijdens zware regenval in Las Tejerias, in de deelstaat Aragua, Venezuela. (Foto: AFP)


Een aardverschuiving veroorzaakt door dagenlange stortregens heeft aan minstens 22 mensen het leven gekost. Tientallen mensen worden nog vermist in het centrum van Venezuela, zeiden de autoriteiten.

Inwoners van Las Tejerías in Santos Michelena, een agro-industrieel stadje in de staat Aragua, 87 km ten zuidwesten van de hoofdstad Caracas, hadden slechts enkele seconden om zaterdag laat in veiligheid te komen toen puin van een berghelling op hen viel.

"Er was een grote aardverschuiving in het centrale deel van Las Tejerías", waar vijf meren overstroomden, vertelde vicepresident Delcy Rodríguez aan het staatsbedrijf Venezolana de Televisión vanaf de plaats van de ramp. "We hebben al 22 dode mensen gevonden; er zijn er meer dan 52 vermist."

"Er zijn nog steeds mensen ingesloten", zei Rodríguez. "We proberen ze te redden, om ze levend te redden."

Hoger op de berghelling werden de meeste huizen weggevaagd, inclusief die van een groep evangelisten die aan het bidden waren toen de aardverschuiving toesloeg, zei Carmen Teresa Chirinos, een inwoner van Las Tejerías. Gezinnen in tranen omhelsden elkaar voor verwoeste huizen en bedrijven. "Er worden veel mensen vermist", zei Chirinos.

Reddingswerkers voerden zoekacties uit met getrainde honden en drones, tweette generaal-majoor Carlos Pérez Ampueda, de viceminister voor risicobeheer en civiele bescherming.

De gouverneur van Aragua, Karina Carpio, zei dat de overstromingen 21 wijken in Las Tejerías, de hoofdstad van de gemeente Santos Michelena, met zo'n 54.000 inwoners "verschrikkelijk hebben getroffen".

De afgelopen week hebben stortregens geleid tot overstromingen in 11 van de 23 deelstaten van Venezuela.

President Nicolás Maduro zei dat 20.000 functionarissen, waaronder reddingswerkers en leden van de veiligheidstroepen, zijn ingezet in de getroffen gebieden.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May