Breeveld: Volk houdt zich te weinig bezig met democratie
16 Sep 2011, 00:01
foto
Politicoloog Hans Breeveld


Echte beleving van de democratie zal volgens politicoloog Hans Breeveld een levenshouding moeten zijn van elke burger en niet een gebeurtenis van eens in de vijf jaar, of af en toe noodzakelijk gebruik maken van democratische rechten. “Het volk houdt zich te weinig bezig met democratie”, zei hij donderdagavond tijdens een lezing van de Amerikaanse ambassade.

Democratie moet volgens Breeveld een beleving zijn in het dagelijkse leven. In plaats daarvan constateert hij een toenemend spanningsveld tussen machtsmisbruik en rechtsstaat.

Geringe betrokkenheid
Evenals Breeveld zegt VS-ambassadeur John Nay dat er verschillende vormen en definities zijn van democratie. Kern bij elke vorm is dat binnen een democratie mensen de mogelijkheid hebben mee te bepalen hoe bestuur en beleid er uit moeten zien. “Hoe meer mogelijkheden hoe sterker die democratie”, zegt Breeveld. De politicoloog ziet in de Surinaamse democratie nog te weinig betrokkenheid van mensen en merkt op dat macht wordt gebruikt om de rechten van anderen te beknotten. Dat machtsmisbruik is vooral bij de overheid zichtbaar die juist de bewaker van de democratische rechten zou moeten zijn.

Volgens de politicoloog wordt het democratisch gehalte in een samenleving bepaalt door de samenhang van soevereiniteit, democratie en rechtstaat. “Te weinig mensen staan stil bij de soevereiniteit van het volk. Het betekent dat de hoogste macht bij het volk ligt en niet slechts één keer in de vijf jaar of af en toe ergens commentaar leveren”, zegt Breeveld.

Compromissen sluiten
Breeveld constateert ook een gebrek in de samenleving om compromissen te sluiten en geschillen te beslechten. Volgens hem worden er veel zaken bij de rechter beslist die gewoon met overleg en compromissen opgelost kunnen worden. In de politiek zou het verkrijgen van macht slechts moeten zijn om de democratische belangen van de gemeenschap te behartigen. Daar moet het volk een constante participatie in hebben.

Breeveld noemt onder andere misbruik van politieke macht in De Nationale Assemblee van opeenvolgende opposities om geen quorum te verlenen. Uiteindelijk betaalt de gemeenschap voor de schade die wordt aangericht. De belangen van het volk worden op deze manier niet gediend.

Vakbond en staking
In zijn voorbeelden noemde Breeveld onder andere het misbruik van macht bij de vakbeweging die om het belang van een kleine groep te behartigen snel grijpt naar het recht om te kunnen staken. Er wordt geen rekening gehouden met duizenden anderen die ook recht hebben op de diensten van de kleine groep. Meteen zegt hij erbij dat overheden en instituten onbehoorlijk bestuur tonen en pas bij een staking in actie komen. “Staken zonder vooraf te melden, journalisten die kritisch zijn en daarom niet welkom zijn, in een rechtsstaat ?”, fronst Breeveld zijn wenbrauwen.

Hij pleit ook voor het in het leven roepen van een grondstoffenfonds. Volgens hem heeft elke burger in het land recht op de opbrengsten daarvan. Het hebben van nationale rijkdom leidt niet automatisch tot het welzijn van eenieder”, zegt hij. Breeveld hield zijn lezing op uitnodiging van de Amerikaanse ambassade, in verband met de Internationale Dag van de Democratie.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May