Positieve discriminatie
10 Oct 2022, 22:43
foto


Elke selectievorm hoe transparant en objectief het ook mag zijn, er zullen altijd kandidaten benadeeld worden die indien ze de gelegenheid hadden gekregen, ze met succes de voorgenomen studie hadden afgerond. Het is bovendien ook zo dat het niet vanzelfsprekend is dat de kandidaten die geselecteerd zijn, de voorgenomen studie succesvol zullen afronden. Dat blijkt uit het feit dat jaarlijks 60 nieuwe studenten voor de Faculteit der Medische Wetenschappen geselecteerd worden, maar jaarlijks studeren minder dan 60 artsen af.

De afgelopen jaren is er in het land steeds weer opschudding geweest nadat de namen van de geselecteerde studenten voor de Faculteit der Medische Wetenschappen, bekend zijn gemaakt. Steeds weer blijkt dat één bepaalde bevolkingsgroep oververtegenwoordigd is. Makkelijk kan gezegd worden dat de andere bevolkingsgroepen niet geïnteresseerd zijn, maar die theorie wordt meteen gelogenstraft omdat de studenten die uiteindelijk kiezen voor een medische studie in het koude Europa (Georgië en Servië} of communistisch Cuba, wel een sterke vertegenwoordiging  van de andere bevolkingsgroepen vertoont. 

Wat is er dan aan de hand?
Wat er aan de hand is, is dat de huidige selectiemethode niet meer voldoet aan de huidige omstandigheden. Er dreigt scheefgroei te ontstaan en dat kan in de toekomst voor gevaarlijke ontwikkelingen zorgen. Ware er geen selectieprocedures en bleek dat slechts één bevolkingsgroep voor een bepaald beroep koos, dan was er niets aan de hand. Hooguit konden studenten van andere bevolkingsgroepen gemotiveerd worden ook voor dat beroep te kiezen. In het geval van de Faculteit der Medische Wetenschappen is er wel een selectieprocedure en die zorgt voor uitsluiting van bepaalde studenten en daarom moeten de verantwoordelijken van de universiteit er naar kijken.

Belevingswereld
Ik begeleid al sinds 1994 studenten van verscheidene opleidingen. De meeste fastfood en streetfood in Suriname heb ik al onderzocht. Sinds de studenten van Marronafkomst ook onderzoek bij me doen, merk ik op dat mijn onderzoeksgebied diverser is geworden. Nu worden ook levensmiddelen die in het binnenland voorkomen, wetenschappelijk onderzocht. Ik heb het dan over levensmiddelen als ananas, podosiri, kwak, dosi, bittere cassave, hoogland rijst enz. Ook mijn scope is met deze studenten verruimd. Deze studenten doen onderzoek naar producten die in hun belevingswereld voorkomen. Suriname zal in de toekomst flink profiteren.

Universiteiten moeten ervoor zorgen dat gestreefd wordt naar een samenleving met diversiteit. In de Verenigde Staten van Amerika heeft men dit probleem van scheefgroei al lang opgelost. Daar is er sprake van positieve discriminatie. Een bepaald percentage zwarten en kleurlingen wordt altijd toegelaten tot de universiteiten. Stel dat alleen de kinderen van de superrijken tot de medische faculteit worden toegelaten. Deze nieuwe artsen zullen niet instaat zijn zich in de belevingswereld van armen te kunnen verplaatsen.

Blanke studenten hebben vaker Amerikaanse universiteiten voor het gerecht gesleept, omdat ze ondanks hun betere cijfers niet geselecteerd waren. Maar ze hebben steeds weer verloren, omdat de rechters meer heil zien in diversiteit van de samenleving.

Hoewel wij het niet zo noemen, komt positieve discriminatie al tientallen jaren in Suriname voor: Op de lagere en muloscholen zijn alle EBG-, Hindoe-, Moslim en RK scholen verplicht een bepaald percentage andere gelovigen  te faciliteren.                                                                                                         .                                                                                                                                                                          Diversiteit                                                                                                                                                               Het argument van diversiteit is een argument in naam van het algemeen belang: Het algemeen belang van de betreffende opleiding, maar ook van de samenleving als geheel. Ten eerste houdt het in dat een gemengde studentenpopulatie wenselijk is, omdat zo’n populatie studenten in staat stelt meer van elkaar te leren dan ze zouden doen als ze allemaal een gelijksoortige achtergrond hadden. Een studentenpopulatie die uit maar één deel van het land afkomstig is, beperkt het aantal intellectuele en culturele gezichtspunten. Ten tweede houdt het argument van diversiteit in dat de maatschappelijke rol van de universiteit en het algemeen belang, ermee gediend zijn dat alle bevolkingsgroepen de kans krijgen leidende posities in belangrijke publieke en particuliere sectoren in te nemen.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                     Martin Luther King

In 1951 scoorde een kandidaat promovendus aan de theologische faculteit van de universiteit van Boston slechts matig op het Graduate Record Exam. Het was de jonge Martin Luther King, die later een van de grootste redenaars uit de Amerikaanse geschiedenis zou worden, maar die toen beneden het gemiddelde scoorde op het onderdeel verbale begaafdheid. Gelukkig werd hij toch toegelaten op de universiteit. De selectie van studenten voor de Faculteit der Medische Wetenschappen voldoet niet meer aan de huidige situatie. Er moet voorkomen worden dat er scheefgroei ontstaat. We moeten geen geesten oproepen die wij niet zullen kunnen bezweren. De universiteit moet ingrijpen. Regeren is voorzien.    

Ricky Stutgard                                                                                                 
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May