HVB: Gauw waarachtige eenheid onder de Surinamers
10 Oct 2022, 00:57
foto


Steeds weer blijkt hoe geraffineerd en wreed de toenmalige kolonisator is geweest over het lot van de tot slaafgemaakten, onze inheemsen en de contractarbeiders van India en Indonesië. Zelfs de kolonisten de zogeheten boeroe’s hebben kunnen ervaren hoe de verdeel- en heerspolitiek van het vroegere koninkrijk er voor zorg droeg dat onze mensen verdeeld bleven, niet alleen in hun brein maar ook in hun leefmilieu.

Landbouwgewassen, het maken van eindproducten zoals suikerriet tot suiker, maar ook andere rijkdommen werden voor veel minder dan een habbekrats getransporteerd naar Europa. Als kolonie hebben we toen zoveel productie tot stand gebracht dat we met trots of misschien met gemengde gevoelens mogen zeggen dat wij hebben bijgedragen aan de welvaart van het tegenwoordige rijke Nederland. Daarom zal de herdenking van 10 oktober naast het feit dat onze voorouders hebben moeten strijden voor de verlossing van dit juk, ook in het teken staan van meer saamhorigheid onderling en verder onderzoek.

Eigenlijk zijn de stamhouders van de tot slaafgemaakten voornamelijk afkomstig uit het westelijk deel van Afrika. Dus alle afstammelingen zowel die van de kuststrook/Paramaribo als die van ons binnenland, hebben hun roots in dit deel van Afrika, waarom dan zoveel groeperingen. De HVB is daarom blij dat het deel dat wij marrons noemen in opmars is om zich uit die achtergestelde positie te manoeuvreren en zodoende zich op hetzelfde niveau kunnen bewegen als de andere groep die in de stad is achtergebleven. Haast in alle beroepsgroepen zijn zij thans vertegenwoordigd. Evenwel hopen wij dat het cultureel karakter van deze binnenlandbewoners met de urbanisatie niet teniet wordt gedaan. Immers het kan ook een toeristisch product zijn.

Maar we hebben op geen enkele manier gemerkt dat onze president, zij het verfijnd, dit verleden ook behoorlijk aan de orde heeft gebracht toen de Nederlandse premier kortelings een bezoek bracht aan Suriname. Het zijn “twee vrienden”, zo hebben zij het zelf verwoord, dus zouden excuses en enige reparatie sneller op gang kunnen komen. Zelfs de VP moest op zijn eerder genomen provocerend standpunt van “wie is Rutte”, terugkomen door hem uiteindelijk een stevige handdruk te geven. Dus ook bij hem hebben wij niet kunnen merken dat er iets positiefs met betrekking tot het slavernijverleden aangezwengeld is geworden. 

Maar de oproep dat alle groeperingen niet alleen de Surinamers van Afrikaanse komaf zich moeten verzamelen op het Onafhankelijksheidsplein om deze dag groots te gedenken, is voor ons alvast een teken dat wij streven naar die waarachtige eenheid en saamhorigheid.

De Surinaamse politiek laat soms ook steken vallen waardoor de verschillen onder de Marrons op bepaalde momenten zichtbaar waren, getuige het recentelijk incident tussen de VP en het opperhoofd der Saramaccaners, maar ook de bemoeienis van de politiek indertijd bij de installatie van deze granman.

De HVB hoopt daarom dat met het bestaan van de Nationale Reparatie Commissie Suriname, Stichting 19 september 1762 en andere soortgelijke organisaties die het belang van deze Surinamers behartigen, niet alleen aan reparatie wordt gedacht maar dat door het aantonen van hoe die vroegere verdeeldheid tot stand was gebracht, zij gauw als één groep kunnen optrekken.

Haast alle voorouders van ons behoudens onze Inheemse broeders en zusters, zijn door de koloniale heersers a.h.w. als waar naar Suriname verscheept en hebben hier onder erbarmelijke omstandigheden gearbeid ten faveure van het voormalige moederland. Laten wij nu onder betere arbeidsvoorwaarden als een hecht volk harder werken aan de opbouw van ons geliefd land.
De HVB feliciteert de samenleving, in het bijzonder de nazaten van de tot slaafgemaakten met deze gedenkwaardige dag!
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May