Nederlands belang centraal bij buitenlandbeleid
16 Sep 2011, 03:00
foto


De Nederlandse regering stelt dat "meer in dan in het verleden, het Nederlands belang centraal staat bij het buitenlandbeleid. Geconcentreerd wordt op de versteviging van drie pijlers: veiligheid, welvaart in de wereld en vrijheid.

De miljoenennota 2012 is officieel vrijgegeven nadat deze was uitgelekt en uitgebreid gepubliceerd en becommentarieerd. De komende jaren vormen veiligheid en welzijn van Nederland en de Nederlanders, internationale stabiliteit en veiligheid, heroriëntatie van de ontwikkelingssamenwerking, energie- en grondstofzekerheid, internationale rechtsorde inclusief mensenrechten en handels- en economische belangen van Nederland en Nederlandse bedrijven de kern van het buitenlandbeleid.

Doel diplomatie
Diplomatie is een instrument om in of met het buitenland Nederlandse doelen tot stand brengen. Den Haag maakt scherpere keuzes als het gaat om internationale inspanningen, leidend tot een selectieve inzet van de Nederlandse capaciteit. Dit geldt bij ontwikkelingssamenwerking, de geïntegreerde politietrainingsmissie in Kunduz en de bijdrage aan de bestrijding van piraterij. De trans-Atlantische samenwerking in de NAVO blijft de hoeksteen van het Nederlandse veiligheidsbeleid.

Samenwerking, in het bijzonder via de Europese Unie, is meer dan ooit nodig als antwoord op grensoverschrijdende uitdagingen. Nederland heeft groot belang bij een Europa dat werkt: een Europa waar onze bedrijven kunnen exporteren en de burgers in vrijheid en veiligheid kunnen leven. Onder de huidige omstandigheden vergt dit voor alles herstel van de financiële stabiliteit, en een duurzame verankering hiervan in het genoom van Europa door een slagvaardige Unie te creëren die effectief toeziet op het naleven van de begrotingsdiscipline.

Economische diplomatie
De Nederlandse regering gaat investeren in economische diplomatie. Het postennetwerk zal specifieker worden toegerust om de economische belangen te behartigen. Daarbij hoort ook het op duurzame wijze zeker stellen van de aanvoer van energie, grondstoffen en halffabricaten. In 2012 krijgen de bilaterale relaties met onder meer Brazilië, de VS, Rusland en China extra aandacht. Buitenlandse bezoeken van bewindspersonen worden strategischer ingezet.

De inzet op het gebied van ontwikkelingssamenwerking verschuift van sociale sectoren naar productieve sectoren. Economische groei vanuit een sterke private sector is immers een belangrijke motor van armoedebestrijding. De Nederlandse regering heeft gekozen voor vier speerpunten – veiligheid en rechtsorde, voedselzekerheid, water, seksuele en reproductieve gezondheid en rechten – die aansluiten bij de Millenniumdoelen en de agenda voor de global public goods. Bij de uitwerking van deze speerpunten bevordert Den Haag een goed ondernemingsklimaat en investeert in samenwerking met het bedrijfsleven.

Partnerlanden
Het aantal partnerlanden is verminderd van 33 naar 15. De landenlijst bevat drie categorieën:

• lage-inkomenslanden: Benin, Ethiopië, Mali, Mozambique, Oeganda en Rwanda;
• fragiele staten: Afghanistan, Burundi, Jemen, Palestijnse Autoriteiten en Soedan;
• en landen met een gezonde economische groei: Bangladesh, Ghana, Kenia en Indonesië.

Ook in enkele andere landen investeert Nederland ontwikkelingsgeld. Colombia, Vietnam en Zuid-Afrika komen in aanmerking voor een transitiefaciliteit. Besteding via multilaterale fondsen, het maatschappelijke kanaal en centrale programma’s blijft bestaan. De uitfasering en transformatie in de afgevallen landen gebeurt zorgvuldig. Suriname krijgt in het buitenlands beleid van Nederland totaal geen aandacht.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May