Etnel deelt visie Venetiaan niet over 'blijven in coalitie'
09 Oct 2022, 00:00
foto
Erevoorzitter van de NPS, Ronald Venetiaan, vindt dat de partij in de coalitie moet blijven. Assembleelid Patricia Etnel staat hier lijnrecht tegenover.


Al geruime tijd wordt er binnen de NPS geroepen om uit de coalitie te stappen. Erevoorzitter tevens ex-president Ronald Venetiaan heeft opgeroepen dat de NPS de regering moet blijven steunen zodat de inzet om het land gezond te krijgen, niet onderbroken wordt. Assembleelid Patricia Etnel reageert fel hierop en blijft erbij: de NPS moet uit de coalitie stappen.  Ze roept via haar Facebookpage partijleden op om dit gedaan te krijgen bij de congresvergadering eind van de maand.

Venetiaan, econoom Jim Bousaid en minister Silvano Tjong-Ahin van Ruimtelijke Ordening en Milieu -die ook waarneemt op Financiën & Planning- zijn panelleden geweest op de discussieavond in Grun Dyari. Het thema was Overleven in de huidige crisissituatie. Het publiek wilde onder andere weten wat er is mis is gegaan bij het uitvoeren van de vorige herstelprogramma’s en wat er beter gedaan moest worden. Bousaid en Venetiaan gaven aan dat door verraad bij het vormen van coalities, verkiezingspartners waren overgelopen om nieuwe regeringen te vormen. Er kwam nieuw beleid, de herstelprogramma's zijn onderbroken.

Venetaiaan gaf in zijn inleiding aan dat Suriname nog steeds worstelt met zaken als beschikbaarheid van vreemde valuta, de waarde en stabiliteit van de Surinaamse munt, de omvang van de verdiencapaciteit van de productie- en exportsectoren.  “Als we in 1996 (en 2010) niet verraden waren dan hadden we het programma door kunnen zetten,” gaf hij tijdens de discussie aan. “Het is een kwestie van politiek verraad geweest. Daar moeten partijen op hun belang en van het volk letten.”

“Laat mij concreet zeggen,” vervolgt Venetiaan. “De NPS heeft ervoor gekozen om in deze coalitie te zitten en deze president te ondersteunen. NPS heeft ervoor gekozen om op een vreemde manier in deze coalitie te zitten. Ik begrijp dat men zich in congres erover gaat buigen of men moet blijven of vertrekken. Laat het niet zo zijn dat wat in 1996 geleid heeft tot het verbreken van de inspanningen om een betere toestand voor het volk te brengen… laat het niet zo zijn dat dat op conto van de NPS geschreven zal worden.”

Etnel ziet het anders. Zij schrijft op haar Facebookpage dat deze opstelling van Venetiaan de reden is dat “daarom mik NPS las wreed bij de voorgaande verkiezingen”. Ze zoekt steun voor haar campagne: “NPS moet kiezen voor de toekomst van de NPS en verder gaan als een zelfstandige partij in het parlement en in politiek Suriname! Unu ne broko samenwerkingsverbanden ma betre mi mati mandi ma mi boto no boro.” Ze stelt: “De NPS moet groter worden en dat zal alleen mogelijk zijn met zetels, niet met partners!”
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May