Beste trackrecord
09 Oct 2022, 02:51
foto


Gelezen, Vene heeft in Suriname de beste trackrecord wanneer het aankomt op het maken van beleid aangaande het uitzetten van gezond en evenwichtig financieel economisch en monetair beleid. Bijna tien jaar lang zijn wisselkoersen stabiel geweest. Vele statistieken bewijzen dat. Alleen met statistieken dien je ook te werken . Vooral als je over een onderwerp iets wil weten dan moet je meten wetenschappelijk, om de vooruitgang, achteruitgang of zelfs goede verbeterpunten goed wil vastleggen.

Er was in de millenniumjaren geen sprake van negatieve groei. Er moest natuurlijk harder verder gewerkt worden aan het uit de armoede halen van groepen mensen in de samenleving. Maar er was hoop en geloof, burgers en ondernemers maakten plannen. Overal in het land zag je bouw- en constructieactiviteiten er werden flink wat auto' s en ook andere luxe goederen gekocht. Ook van buiten Suriname was er geloof, de toeristische industrie en anderen bezoekers waren aanwezig  binnen onze grenzen. Surinaamse burgers  maakten ook gebruik van hun verbeterde financiële omgeving om te reizen.

De huidige oil and gas-hype heeft als basis deze periode van stabiel- en groeibeleid voor de totale samenleving. Niet dat we ons in de zevende hemel moeten wanen, toch is het zo dat vele nieuwe inkomsten, onder andere uit de goudindustrie, bepaald zijn geworden in de periode 2000-2010.

Met vereende krachten had ik natuurlijk liever gezien dat we zelf deze industrie, van goud, hadden ontwikkeld. Het grote voorbeeld en inspirerende bewijs is Staatsolie en de hoogstaande ontwikkelingen, onder andere van onze mensen, bij en rondom de smelter van Suralco en bouw van de Afobakadam. We worden als samenleving op dit moment zwaar financieel economisch getroffen, van alle hoeken en kanten komt het op ons af die mokerslagen.

Laten we elkaar niet ondermijnen door allerlei posities die we willen innemen om voor de andere te willen blinken. Laten we leren wát er met ons gebeurd is en waaróm, en kunnen we verbeteren. Het gegeven staat vast, je kunt onze samenleving niet meer blijven foppen met zoveel malen extra geld als regering/overheid uit te geven dan je binnen krijgt.
Crises na crises hebben we bedwongen. Telting en Hildenberg zijn ons voorgegaan, ze hebben ons land niet in de steek gelaten en de strijd opgegeven...  Ze hebben gewerkt aan het fundament…

Ik gooi wat gegevens op tafel… echt ook op tafel. Niet in de ring.
1. Wisselkoers heel lang stabiel.
2. Lonen in dollars uitgedrukt redelijk maar altijd vatbaar voor verbetering in millenniumjaren.
3. Inflatie op gegeven moment bijna 0 procent.
4. Begrotingstekorten behoorlijk onder controle.
5. AOV onder Vene ongeveer US$ 120 thans ongeveer US$ 35.
6. Benzine nooit zo hoog ondanks prijs in buitenland US$ 150 per vat omstreeks 2008-2010.
7. Buitenlandse schuld beneden US$ 1 miljard.
8. Staatsschuld beheersbaar, vaak beneden wettelijke norm geweest.
9. Monetaire reserve vrij van schulden bijna US$ 700.000.000 miljoen.
10.  Er was toename van investeringen op diverse gebieden, ze keken zeker ook uit naar meerdere investeringen van Surinamers zelf.
11. Die nieuwe munt zonder die ‘000’.
12. Inkomen per hoofd van de bevolking gestegen naar middle income countries.
13. Economische groei van 5 tot 7 procent
14. Lange tijd hebben we meer kunnen exporteren dan wij importeren. Betalingsbalans was positief.
15. In het jaar 2010 waren wij als gemeenschap zo sterk dat de Centrale Bank van Suriname US$ 20 miljoen beschikbaar heeft gesteld voor woningbouw. Eindelijk konden we ons eigen geld hiervoor gebruiken.

Wijsheid en goede wetenschap verlies je nooit!

John van Coblijn

Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May