Defensie en Justitie doen aan Milieucriminaliteit!
07 Oct 2022, 20:34
foto


Milieucriminaliteit is alle criminaliteit die de fysieke wereld of de volksgezondheid in gevaar kan brengen. Direct of indirect. Wij kunnen regels maken om de aarde te beschermen, maar als wij niet investeren in handhaving worden deze regels onvoldoende nageleefd. In Suriname hebben wij een zeer groot probleem. Een overheid die moet handhaven, overtreedt haar eigen regels.Vraag is nu: “wie handhaaft wat, en bij wie?”

Er gaat geen week voorbij, of wij lezen in de media dat overheidsorganen zich schuldig maken aan criminele activiteiten( bewust- of onbewust, of gebrek aan kennis?). Wij nemen 2 ministeries van wie verwacht wordt, dat uitgerekend zij in het leven zijn geroepen om wet- en recht te handhaven, c.q. te zorgen voor de veiligheid van land en volk( inclusief ons milieu).

Het is zeer triest, en bijkans ziekmakend, om telkens weer te moeten lezen/zien, dat onder andere het ministerie van Justitie (OM) zich continue schuldig maakt aan milieucriminaliteit, door met name in beslag genomen cocaïne te verbranden in de openbare ruimte. In een eerder artikel van mij in Starnieuws heb ik grote vraagtekens geplaatst bij deze vorm van verbranding van een overwegend uit chemische stoffen bestaand drugssoort (cocaïne), met autobanden als brandstof. De giftige stoffen  die vrijkomen bij de verbranding van  autobanden is algemeen bekend ( of niet?). Hebben de dames/heren bij het OM al die jaren onder een steen gelegen? Lezen zij geen onderzoeksrapporten die zo van Google kunnen worden geplukt om te ontdekken dat hun handelen crimineel is?

Het zou toch getuigen van deskundigheid en inzicht alvorens het OM overgaat tot deze vorm van vernietiging van cocaïne  in de openbare ruimte, om uit te zien naar milieuvriendelijke alternatieven. Justitie (OM); schaam je! Juist dit departement zou aan kop moeten lopen bij het in acht nemen van de juiste regels. Het verbranden van drugs in de openbare ruimte gaat maar gestaag door: zie wederom de autobanden die- in brand gestoken- het zeer giftige stof benzeen verspreiden en de duizenden deeltjes in de longen van de medewerkers terechtkomen; alsook in het milieu( bomen-planten en (drink-) water. 

Als ik als burger vervolgens een autowrak illegaal ergens dump langs de openbare weg ( met oude smeerolie- en asbestresten in de remleidingen), en vervolgens door de politie wordt betrapt, dan kan ik er zeker van zijn dat mij een hoge boete wacht, c.q. vrijheidsstraf. Wie is in ons land nu de echte handhaver?

Kinderporno wordt goed aangepakt met een centraal aangestuurd team; dat lijkt me voor het milieu ook noodzakelijk. Het stelsel moet helemaal opnieuw gebouwd worden door bij het KPS een speciale afdeling in het leven te roepen die recherchematige milieuzaken  onderzoekt. Een voor landbouw en voedselveiligheid, en een voor de industrie, transport en afval.

We hebben dan een relatief overzichtelijk veld van rechercheren naar deze vormen van criminaliteit.  Maar dit is voor de politiek. Misschien iets voor een volgende regering, die het land op de eerste plaats stelt  en kennis heeft van zaken?(!).
Suriname- als land in ontwikkeling met een kleine (maar jonge-) bevolking, is een target voor grote criminele organisaties. De bestuurlijke corruptie in ons land maakt het ook  gemakkelijk voor dit soort criminaliteit.  En de handhaver handhaaft niet! Wat een klucht…..

Ook Defensie maakt zich schuldig aan milieucriminaliteit. In Starnieuws van zaterdag 1 oktober lezen en zien wij, hoe 10 skailans worden opgeblazen door defensie in de omgeving van Stoelmanseiland. Nu vraag ik mij af, of er geen andere- milieuvriendelijke manieren  voorhanden waren om de skailans onbruikbaar te maken. Bijvoorbeeld door hen te ontmantelen. Het oud ijzer kan dan worden doorverkocht en of worden hergebruikt bijvoorbeeld bij het ministerie van Openbare Werken(..). Weten de opdrachtgevers bij Defensie wel, hoeveel asbest en andere gevaarlijke stoffen in zo’n skailan aanwezig zijn?  De  hitte beschermende onderdelen van de motoren  bestaan grotendeels uit asbest. Vervolgens verdwijnen deze giftige stoffen in het rivierwater, welke door duizenden mensen wordt gebruikt, die langs de oevers wonen. Zie hier de vicieuze cirkel… Zijn  de  beleidsmakers en politici zo naïef? Lezen deze dames en heren geen internationale- (onderzoeks-) rapporten?

Het is tijd om een Inspectiedienst Leefomgeving en Transport in het leven te roepen, welke gelieerd kan worden aan de Voedsel- en Warendienst. Bijzondere Opsporingsdiensten kunnen dan vanuit deze organen hun werk verzetten.

Het is zeer jammer en triest, dat vanuit DNA geen vragen worden gesteld, c.q. onderzoek wordt gelast naar deze vorm van criminaliteit, gepleegd door overheidsorganen.

Drs.Ing. Colvin Overdiep Mphil
(criminoloog)

Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May