OPEC+ doet grote olieverlaging om prijzen te stuwen
06 Oct, 01:57
foto
De scherpe productieverlaging van de OPEC+ zou de pompprijzen kunnen stuwen voor Amerikaanse chauffeurs. (Foto: AP)


De OPEC+-alliantie van olie-exporterende landen besloot woensdag om de productie scherp te verlagen om de dalende olieprijzen te ondersteunen. Het besluit zou de worstelende wereldeconomie een nieuwe slag kunnen toebrengen en de politiek gevoelige pompprijzen voor Amerikaanse chauffeurs kunnen verhogen vlak voor belangrijke nationale verkiezingen.

De ministers van Energie hebben vanaf november de productie met een meer dan verwachte 2 miljoen vaten per dag verlaagd, nadat ze zich hadden verzameld voor hun eerste persoonlijke ontmoeting op het hoofdkwartier van het OPEC-oliekartel in Wenen sinds het begin van de Covid-19-pandemie. De groep zei dat de beslissing was gebaseerd op de "onzekerheid die de vooruitzichten voor de wereldeconomie en de oliemarkt omringt". De Saudische minister van Energie, Abdulaziz bin Salman, benadrukte de rol van de groep als bewaker van stabiele energiemarkten. "We zijn hier om te blijven als een matigende kracht, om stabiliteit te bewerkstelligen", zei hij tegen verslaggevers.

Olie handelt ver onder de zomerpieken vanwege de vrees dat grote wereldeconomieën zoals de VS of Europa in een recessie zullen verzinken als gevolg van hoge inflatie, stijgende rentetarieven en energieonzekerheid over de Russische oorlog in Oekraïne. De OPEC+-beslissing zou lid Rusland kunnen helpen om een ​​dreigend Europees verbod op de meeste olie van Moskou te doorstaan, maar de impact ervan zal enkele beperkingen hebben omdat landen in de alliantie hun quota al niet kunnen halen.

De Amerikaanse president Joe Biden vond het besluit van de OPEC+ "kortzichtig nu de wereldeconomie te maken heeft met de aanhoudende negatieve gevolgen van de invasie van (de Russische president Vladimir) Putin in Oekraïne", zei de perssecretaris van het Witte Huis, Karine Jean-Pierre, tegen verslaggevers aan boord van Air Force One. "Het is duidelijk dat de OPEC+ zich aansluit bij Rusland met de aankondiging van vandaag", zei ze.

Bin Salman verwierp vragen die verwijzen naar de reactie in Washington of die suggereerden dat de OPEC Rusland assisteerde, en zei dat de discussie zich in een niet-politieke "silo" bevond waar de focus lag op een voorzichtig beheer van de oliemarkten.

Na een symbolische verlaging vorige maand, is het besluit van woensdag een abrupte ommekeer van maanden van herstel van diepe bezuinigingen die tijdens de diepten van de pandemie zijn gemaakt. Terwijl de vraag herstelde, zijn de wereldwijde energieprijzen enorm gestegen sinds Rusland Oekraïne is binnengevallen, wat de inflatie heeft aangewakkerd die economieën wereldwijd onder druk zet.

Een deel van de OPEC+-verlaging is "op papier", omdat leden al niet genoeg olie kunnen leveren om hun toegewezen hoeveelheden te halen, zei Gary Peach, oliemarktanalist bij energie-informatiebedrijf Energy Intelligence. "Slechts de helft daarvan zijn echte vaten", zei hij.

Een verlaging met olie in de buurt van US$ 90, wat "een comfortabele prijs is voor alle producenten", zal misschien niet goed zijn bij klanten, maar de olieministers "kijken in de tunnel van recessie" die de vraag in de komende maanden zou kunnen verminderen, zei Peach. "Ze besloten daarop vooruit te lopen."

De recente daling van de olieprijzen was een zegen voor Amerikaanse chauffeurs, die lagere benzineprijzen aan de pomp zagen voordat de kosten onlangs begonnen te stijgen, en voor Biden, aangezien zijn Democratische Partij zich opmaakt voor de congresverkiezingen van volgende maand.

Biden heeft geprobeerd krediet te krijgen voor benzineprijzen die daalden vanaf hun gemiddelde piek van US$ 5,02 in juni - waarbij overheidsfunctionarissen de aankondiging van eind maart benadrukten dat een miljoen vaten per dag gedurende zes maanden uit de strategische reserve zouden worden vrijgemaakt. Hoge inflatie is een fundamentele belemmering voor de goedkeuring van Biden en heeft de kansen van de Democraten bij de tussentijdse verkiezingen getemperd.

De olietoevoer kan de komende maanden verder worden verminderd wanneer in december een Europees verbod op de meeste Russische importen van kracht wordt. Een afzonderlijke stap van de VS en andere leden van de Groep van Zeven rijke democratieën om een ​​prijsplafond op te leggen aan Russische olie, zou het aanbod kunnen verminderen als Rusland wraak neemt door te weigeren te exporteren naar landen en bedrijven die zich aan de bovengrens houden.

De EU heeft woensdag overeenstemming bereikt over nieuwe sancties die naar verwachting een prijsplafond voor Russische olie zullen omvatten, bedoeld om het land van Putin uit te hongeren van geld voor zijn oorlogsmachine. Het komt te midden van een energiecrisis die is ontstaan ​​door de Russische vermindering van de aardgaslevering aan Europa, waarvan de leiders Moskou beschuldigen van vergelding voor hun steun aan Oekraïne en het opleggen van sancties.

Rusland "zal nieuwe kopers voor zijn olie moeten vinden wanneer het EU-embargo begin december van kracht wordt en zal vermoedelijk verdere prijsconcessies moeten doen om dit te doen", aldus analisten van Commerzbank. "Hogere prijzen vooraf - gestimuleerd door productieverlagingen elders - zouden daarom ongetwijfeld zeer welkom zijn."

Internationale benchmark Brent is de afgelopen dagen gezakt tot US$ 84, nadat hij het grootste deel van de zomermaanden meer dan US$ 100 per vat had binnengehaald. Amerikaanse ruwe olie steeg tot US$ 87,64 en de internationale benchmark Brent steeg tot US$ 93,21 na de beslissing.


Advertenties

Wednesday 30 November
Tuesday 29 November
Monday 28 November