Meer Amerikaanse LNG naar Europa ondanks productiebeperkingen
04 Oct 2022, 06:48
foto
Een LNG-tanker wordt geleid door sleepboten bij de Cheniere Sabine Pass LNG-exporteenheid in Cameron Parish, Louisiana. (Foto: Reuters)


Amerikaanse producenten van vloeibaar aardgas (LNG) stimuleerden de export naar Europa in september, zelfs toen een fabrieksstoring de totale zendingen in de eerste acht maanden van 2022 onder het gemiddelde hield, zo bleek uit gegevens van Refinitiv Eikon op maandag.

Een brand in juni bij de op een na grootste exporteur van de Verenigde Staten, Freeport LNG, heeft de productie van het land onder zijn volledige verwerkingscapaciteit gebracht, zelfs nu de vraag naar en de prijzen voor het supergekoelde gas de pan uitrijzen bij Europese kopers die op zoek zijn naar alternatieven voor Russisch gas.

Volgens voorlopige trackinggegevens van de tanker vertrokken vorige maand in totaal 87 ladingen uit Amerikaanse havens met 6,3 miljoen ton (mt) LNG. Het totaal was iets hoger dan de 6,25 mt van augustus, maar lager dan de meer dan 7 mt per maand die eerder dit jaar werd geëxporteerd.

Bijna 70% van de ladingen, oftewel 4,37 mt, ging naar Europa, tegen respectievelijk 56% en 63% in de voorgaande twee maanden. De hogere zendingen naar Europa zorgden vorige maand voor minder ladingen naar Azië, Latijns-Amerika en het Caribisch gebied.

De Amerikaanse spotprijzen voor aardgas op de Henry Hub stegen in september tot US$ 7,88 per miljoen Britse thermische eenheden (mmBtu), de hoogste sinds 2008, omdat de stijgende wereldprijzen de vraag naar LNG in de VS sterk hielden.

De Europese gasprijzen waren in dezelfde maand gemiddeld een veel hogere US$ 57,90 per mmBtu tijdens spanningen over Nord Stream 1 en 2 pijpleidinglekken in de Oostzee.

Amerikaanse energiebedrijven stuurden in september 11,5 miljard kubieke voet per dag (bcfd) gas naar de zeven grote vloeibaarmakingsfabrieken van het land om te worden omgezet in LNG voor export tijdens de groeiende bezorgdheid over de gasvoorziening in Europa.

De uitval van de Nord Stream "zal deze winter onvermijdelijk gevolgen hebben voor de gasvoorziening in Europa", zei Emily McClain, analist van Rystad Energy, in een notitie aan klanten. "Maar nog zorgwekkender is de impact op de gasopslagvoorraden voor de volgende winter."

In augustus stelde Freeport LNG de gedeeltelijke heropening van zijn faciliteit uit tot november, met als doel om tegen maart 2023 de volledige capaciteit te bereiken. Nadat Freeport weer normaal is geworden, zal de Amerikaanse exportcapaciteit naar verwachting niet veel stijgen totdat nieuwe terminals zijn voltooid. De Cove Point LNG-faciliteit in Maryland zal naar verwachting deze maand offline gaan voor gepland jaarlijks onderhoud.

Maar volgens onderzoek van Rystad zullen de investeringen in nieuwe LNG-infrastructuur wereldwijd toenemen tot US$ 42 miljard in 2024. Die investering zou 20 keer het bedrag zijn in 2020 toen slechts US$ 2 miljard naar LNG-ontwikkelingen ging.

De nieuwe faciliteiten zullen de totale LNG-voorziening helpen verdubbelen tot ongeveer 636 miljoen ton in 2030, zei Rystad.


Advertenties

Sunday 03 March
Saturday 02 March
Friday 01 March