Open brief PALU aan president over oorlog Oekraïne
03 Oct 2022, 20:55
foto


Geachte President, Excellentie,
Graag richten wij ons tot u via deze open brief. Wij hebben uw toespraak in De Nationale Assemblee op 29 september, bij het begin van het nieuwe parlementaire jaar, met meer dan gewone belangstelling gevolgd. Meer dan gewone belangstelling, president, omdat wij in Suriname en de wereld in het algemeen, al een poosje in buitengewone tijden leven. Wij hebben het dan over de oorlog in Europa en de wereldwijde gevolgen die deze heeft, ja, ook voor Suriname.

Wij waren dan ook benieuwd wat de visie daarop zou zijn en hoe uw regering denkt in te spelen op de dreigende gevolgen voor ons land. Helaas hebt u zich daar beperkt over dit onderwerp uitgelaten en alleen in zeer algemene bewoordingen. En dat, terwijl enkele dagen geleden zich alweer een verdere escalatie van de oorlog heeft voorgedaan en de gevolgen voor de hele wereld en dus ook voor Suriname steeds drukkender en dreigender worden. Gaat de ernst van de zaak misschien aan uw regering voorbij? Nee? Maar hoe komt het dan dat u in uw toespraak daar niet de nodige aandacht aan hebt besteed, terwijl de gevolgen voor onze samenleving, weliswaar ver van Europa, toch zeer ingrijpend zullen zijn.

Excellentie,
Om u een idee te geven doen wij een kleine greep uit de vele toestanden die om aandacht vragen. Is uw regering zich er voldoende van bewust dat bijvoorbeeld de kunstmestvoorziening en de daarmee samenhangende voedselsituatie in de wereld meer dan precair is? Welke maatregelen heeft uw regering in reactie op de ontstane situatie getroffen om de voedselzekerheid van de Surinaamse samenleving op korte en middellange termijn te garanderen? We hebben het dan niet over een eenmalige facilitering van de aankoop van kunstmest voor de rijstsector, zo deze al is gedaan. Welke maatregelen heeft uw regering getroffen om de energievoorziening op korte en middellange termijn te garanderen, inclusief voorziening van kookgas en andere brandstoffen? U geeft in uw jaarrede, zonder specifiek te worden, terecht aan dat de oorlog in Europa een gevaarlijke situatie heeft gecreëerd op het gebied van internationale veiligheid en vrede.

Heeft uw regering zich er dan rekenschap van gegeven dat deze situatie er weleens toe zou kunnen leiden dat een meer dan normale stroom van Surinamers in Europa richting Suriname op gang zou kunnen komen? Zou het dan niet beter zijn om ons daarop te richten in plaats van te kijken naar de mogelijkheden om hier Afghaanse vluchtelingen op te vangen die elders niet welkom zijn? U hebt aangegeven, opnieuw zonder specifiek te worden, dat u als regering er alles aan zal doen om de consequenties voor ons allen dragelijk te maken. Daarom hebt u een speciaal team belast dat binnen vier weken aan u advies moet uitbrengen over welke stappen ondernomen kunnen en moeten worden.

 Maar in maart van dit jaar had u toch ook al een commissie ingesteld welke u moest adviseren over de gevolgen van de oorlog in Oekraïne? Is dit nu een nieuwe commissie? Wat waren dan de adviezen van de eerste commissie en waarom heeft de gemeenschap daar niets meer over gehoord? Wij vragen ons trouwens af of het niet meer dan tijd is om een negatief reisadvies af te geven richting Europa. Dit mede in het licht van de door u als ‘bedreigend’ beschreven situatie.

Excellentie,
Deze zijn slechts enkele zaken in verband met de oorlog in Oekraïne/Europa waarvoor wij momenteel dringend uw aandacht vragen. Daarnaast zijn er natuurlijk al die andere uit Suriname zelf, die al om aandacht schreeuwen. Maar van deze laatste staan de kranten dagelijks bol en wordt via verschillende opbelprogramma’s en sociale media al ruim aandacht voor gevraagd. Daar komen wij ook nog gedetailleerd op terug, zoals u ook van ons gewend bent. Wij hebben echter gemeend u juist op dit moment enkele van de zaken die met de internationale ontwikkelingen samenhangen en
die kennelijk aan de algemene aandacht ontsnappen onder de aandacht van uw regering te moeten brengen. Wanneer de discussie over dit onderwerp eenmaal op gang is gekomen zal wel blijken hoeveel meer zaken in dit licht moeten worden betrokken in uw beleid. Wij kijken graag uit naar uw reactie.

Met vriendelijke groeten,
Jim Hok
Voorzitter PALU
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May