Cuba: Opnieuw protesten terwijl stroomuitval aanhoudt
01 Oct 2022, 18:52
foto
Mensen gaan de straat op in een protest tijdens een black-out in de nasleep van orkaan Ian in Havana, Cuba. (Foto: Reuters)


Cubanen blijven in de straten van Havana protesteren tegen aanhoudende stroomuitval in verschillende buurten. Het protest geldt als enkele van de grootste op zichzelf staande demonstraties in de stad sinds wijdverbreide anti-regeringsdemonstraties afgelopen juli.

Ten minste één van de protesten in de westelijke wijk Playa groeide uit tot enkele honderden mensen die 'doe de lichten aan' scandeerden, evenals anti-regeringsleuzen die president Miguel Diaz-Canel minachten.

Op een gegeven moment begon de groep te zingen voor vrijheid, of "libertad", in het Spaans, terwijl demonstranten door een donkere, dichtbevolkte wijk liepen die zonder elektriciteit zat sinds orkaan Ian dinsdag toesloeg op het eiland.

Berichten op sociale media toonden vrijdagavond ook kleinere protesten elders in Havana. Protesten, die vreedzaam bleven, leken beperkt tot die plaatsen waar de stroomvoorziening nog niet was hersteld.

Ian dompelde het hele land van 11 miljoen in het donker toen het eerder deze week door West-Cuba ploegde. Tegen vrijdagmiddag zeiden functionarissen dat de elektriciteit was hersteld voor meer dan 60% van de klanten in Havana, een stad met meer dan 2 miljoen inwoners, maar degenen die nog in het donker waren, werden steeds angstiger.

"Het is alsof je in de hel bent", zei Carlos Felipe Garcia, die zonder shirt en bedekt met zweet marcheerde. "Daarom staan ​​we op straat en blijven we naar buiten komen."

Ambtenaren zeiden vrijdag dat ze hoopten tegen het einde van het weekend de lichten in het grootste deel van Havana weer aan te hebben.

Toen het protest in Playa op stoom kwam, werd het opgewacht door verschillende vrachtwagenladingen veiligheidstroepen met zwarte baretten, die de hoofdboulevard blokkeerden, waardoor de marsen niet konden oprukken, aldus een getuige van Reuters.

Later volgde een even grote groep van honderden aanhangers van de regering die "I am Fidel" scandeerden - een verwijzing naar wijlen de voormalige leider Fidel Castro - achter de demonstranten aan in een aangrenzende straat. De mannen, velen gekleed in jeans en t-shirts, waren gewapend met stokken, honkbalknuppels en sloophout.

Er werden geen botsingen of arrestaties waargenomen.

Straatprotesten in het door communisten gerunde Cuba zijn zeer zeldzaam. Op 11 juli 2021 schokten anti-regeringsdemonstraties het eiland, de grootste demonstraties sinds de revolutie van Castro in 1959.

Internet faalt
De internetcommunicatie in Havana leek vrijdag voor de tweede nacht weer in te storten toen de protesten oplaaiden, waardoor mobiel bellen en sms'en onmogelijk werd tot zaterdag rond 04.00 uur.

Internetwaakhonden zeiden de vorige dag dat het waarschijnlijk was dat de communicatie-uitval bedoeld was om protesten te onderdrukken.

Terwijl de demonstranten in Playa marcheerden, kwam de elektriciteit plotseling terug aan in sommige huizen en flatgebouwen.

"Als mensen protesteren, doen ze de lichten aan", zei de inwoner van Havana, Andres Mora, wijzend op een recent verlicht stadsblok. "Maar het eten van onze kinderen is al bedorven en ze hebben niets te eten."

De langdurige black-outs in Cuba zijn bijzonder verontrustend voor veel inwoners, omdat het verkrijgen van basisgoederen - waaronder voedsel, brandstof en medicijnen - vaak urenlang in de rij staan ​​onder de hete Caribische zon betekent.

Buiten Havana waren grote delen van het eiland nog in het donker terwijl werkploegen doorgingen met het repareren van elektrische palen en leidingen en het verwijderen van bomen van wegen.
Advertenties

Sunday 03 March
Saturday 02 March
Friday 01 March