Cuba: Herstel stroomvoorziening na klap orkaan Ian
28 Sep 2022, 12:11
foto
Orkaan Ian heeft flink huisgehouden in het westen van Cuba. (Getty Images)


Cubaanse functionarissen zeiden dat ze vandaag, woensdag, waren begonnen met het herstellen van de stroomvoorziening nadat orkaan Ian de elektriciteit naar het hele eiland had uitgeschakeld. Ian heeft ook enkele van de belangrijkste tabaksplantages van het land verwoest toen het de westelijke punt van het eiland als een categorie 3-storm trof.

Het ministerie van Energie en Mijnbouw kondigde aan dat het de energie in drie regio's had hersteld door twee grote energiecentrales in Felton en Nuevitas te activeren en dat het eraan werkte om andere weer online te krijgen. Maar de hoofdstad Havana en andere delen van West-Cuba zaten woensdag zonder stroom in de nasleep van de grote orkaan, die noordwaarts was opgetrokken naar Florida.

Ian kwam dinsdag aan land op Cuba, terwijl het land worstelt met een economische crisis en de afgelopen maanden regelmatig te maken heeft gehad met stroomstoringen. Het kwam aan land als een categorie 3-storm op het westelijke uiteinde van het eiland en verwoestte de provincie Pinar del Río, waar veel van de tabak die wordt gebruikt voor de iconische sigaren van Cuba wordt verbouwd.

Tienduizenden mensen werden geëvacueerd en anderen ontvluchtten het gebied voor de komst van Ian, die overstromingen veroorzaakte, huizen  beschadigde en bomen heeft ontworteld. De autoriteiten waren nog bezig met het beoordelen van de schade, hoewel er geen doden waren gemeld.

De wind van Ian beschadigde een van Cuba's meest prestigieuze tabaksplantages, Finca Robaina. "Het was apocalyptisch, een echte ramp", zegt Hirochi Robaina, eigenaar van de boerderij die zijn naam draagt ​​en die zijn grootvader internationaal bekend heeft gemaakt.

Robaina plaatste foto's op sociale media van daken van hout en riet die tegen de grond werden geslagen, kassen die in puin zijn veranderd en omver geworpen wagens.

De Cubaanse president Miguel Díaz-Canel bezocht de getroffen regio en vertelde de bevolking: "Hoewel de eerste impact erg pijnlijk is, zit er niets anders op dan de tegenspoed te overwinnen."

"Het was verschrikkelijk voor mij om in de orkaan te zitten, maar we leven hier nog", zei Yusimí Palacios, inwoner van Pinar del Rio, die de autoriteiten om een ​​dak en een matras vroeg.

Ambtenaren hadden 55 schuilplaatsen opgezet en maatregelen genomen om gewassen, met name tabak, te beschermen.

Het Amerikaanse National Hurricane Centre zei dat Cuba "aanzienlijke gevolgen van wind en stormvloeden" had toen de orkaan toesloeg met aanhoudende wind van 205 km per uur.

Ian was woensdag nog sterker toen hij de kust van Florida naderde met windsnelheden van 250 km per uur, die daar catastrofale schade dreigen te veroorzaken.

In Cuba meldde het lokale overheidsstation TelePinar zware schade aan het hoofdziekenhuis in de stad Pinar del Rio en tweette foto's van ingestorte plafonds en omgevallen bomen. Er werden geen doden gemeld.

Video's op sociale media toonden neergestorte elektriciteitsleidingen en afgesneden wegen in de provincies Pinar del Rio, Artemisa en Mayabeque. Een ziekenhuis in Pinar del Río werd beschadigd.

"De stad staat onder water", zegt boer Andy Muñoz (37) die in Playa Cajío in Artemisa woont. Hij zei dat veel mensen hun bezittingen zijn kwijtgeraakt door de stormvloed.

"Ik bracht de orkaan thuis door met mijn man en de hond. Het metselwerk en het zinken dak van het huis waren net geplaatst. Maar de storm heeft het afgebroken', zegt Mercedes Valdés, die langs de snelweg woont die Pinar del Río met San Juan y Martínez verbindt. "We konden onze spullen niet redden ... we waren gewoon op."


Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May