Oekraïne ontvangt Amerikaans luchtverdedigingssysteem
26 Sep 2022, 22:28
foto
De president van Oekraïne, Volodymyr Zelensky, spreekt Oekraïners toe over de ruil van krijgsgevangenen, te midden van de Russische aanval op Oekraïne, in Kiev, Oekraïne. (Foto via Reuters)


President Volodymyr Zelensky heeft zondag in een interview gezegd dat Oekraïne geavanceerde luchtverdedigingssystemen van de Verenigde Staten heeft ontvangen. Het was de eerste erkenning dat Oekraïne het National Advanced Surface-to-Air Missile System (NASAMS) had ontvangen, waar Kiev lang naar op zoek was en waarvan de verzending eind vorige maand door Washington werd goedgekeurd.

"We hebben absoluut de Verenigde Staten nodig om leiderschap te tonen en Oekraïne de luchtverdedigingssystemen te geven. Ik wil president (Joe) Biden bedanken voor een positieve beslissing die al is genomen", zei Zelensky, volgens een Engelstalig transcript van het interview. "Maar geloof me, het is lang niet genoeg om de civiele infrastructuur, scholen, ziekenhuizen, universiteiten en huizen van Oekraïners te dekken."

Zelensky bedankte ook de Verenigde Staten voor HIMARS en andere meervoudige raketlanceringssystemen die Oekraïne in staat stellen op te rukken tegen de Russische bezetter.

Oekraïne heeft deze maand tegenoffensief ondernomen om grote delen van het grondgebied in de noordoostelijke regio van Charkov te bevrijden van bezetting. Ook in het zuiden heeft het vooruitgang geboekt.

Rusland beschrijft zijn zeven maanden oude inval in Oekraïne als een "speciale militaire operatie" en ontkent dat het zich richt op burgerdoelen.
Advertenties

Monday 02 October
Sunday 01 October
Saturday 30 September
Friday 29 September