Aankondiging Putin leidt tot paniek
21 Sep, 20:32
foto


De prijs voor een enkeltje uit Rusland is gekatapulteerd. De enkeltjes waren woensdag snel uitverkocht nadat president Vladimir Putin de onmiddellijke oproep van 300.000 reservisten had bevolen. De aankondiging van Putin, gedaan in een televisietoespraak in de vroege ochtend, deed de vrees rijzen dat sommige mannen in de strijdbare leeftijd het land niet zouden mogen verlaten.

Minister van Defensie Sergei Shoigu zei dat de oproep zou worden beperkt tot mensen met ervaring als beroepsmilitairen, en dat studenten en dienstplichtigen niet zouden worden opgeroepen.

Het Kremlin weigerde commentaar te geven op de vraag of de grenzen zouden worden gesloten voor degenen die onderworpen zijn aan het mobilisatiebevel, en vroeg mensen geduld te hebben terwijl de wet wordt verduidelijkt.

Ondertussen toonden Google Trends-gegevens een piek in zoekopdrachten naar Aviasales, de populairste vluchtboekingssite van Rusland. Rechtstreekse vluchten van Moskou naar Istanbul in Turkije en Yerevan in Armenië, beide bestemmingen waar Russen zonder visum kunnen binnenkomen, waren woensdag uitverkocht, volgens gegevens van Aviasales.

Vluchten van Moskou naar Istanbul via Turkish Airlines waren ofwel allemaal geboekt of niet beschikbaar tot zondag.

Sommige routes met tussenstops, waaronder die van Moskou naar Tbilisi, de hoofdstad van Georgië, waren ook niet beschikbaar, terwijl de goedkoopste vluchten naar Dubai meer dan 300.000 roebel (US$ 5.000) kosten - ongeveer vijf keer het gemiddelde maandloon.

Typische tarieven voor een enkele reis naar Turkije stegen tot bijna 70.000 roebel (US$ 1.150), vergeleken met iets meer dan 22.000 roebel een week geleden, blijkt uit gegevens van Google Flights.

Het hoofd van het Russische toeristenbureau zei dat er tot nu toe geen beperkingen zijn opgelegd aan reizen naar het buitenland.

Een bron uit de toeristenindustrie vertelde Reuters ook dat de vraag naar vliegtickets vanuit Rusland voor de visumvrije landen is gestegen. "Het was mogelijk om 's ochtends een enkeltje te kopen voor 200.000 roebel tot 300.000 roebel, maar nu niet meer", aldus de bron. "Dat is een paniekvraag van mensen, die bang zijn dat ze daarna het land niet meer kunnen verlaten."

Aeroflot, de belangrijkste luchtvaartmaatschappij van het land, zei dat het de kaartverkoop niet beperkt.

Advertenties