Premier Pakistan: Land kampt met voedseltekorten
13 Sep 2022, 10:32
foto
Slachtoffers van zware overstromingen door moessonregens krijgen hulp van de politieke partij Allah-o-Akbar Tehreek in Quetta, Pakistan. (Foto: AP)


Pakistan worstelt met voedseltekorten nadat dodelijke overstromingen de landbouwgordel van het verarmde land onder water hebben gezet. De Pakistaanse premier heeft dat telefonisch verteld aan de Turkse president, terwijl de autoriteiten maandag hun inspanningen opvoerden om voedsel, tenten en andere items te bezorgen.

Shahbaz Sharif sprak 's nachts met de Turkse president Recep Tayyip Erdogan om Turkije te bedanken voor het verzenden van voedsel, tenten en medicijnen door 12 militaire vliegtuigen, vier treinen en Turkse Rode Halve Maan-vrachtwagens. Het International Rescue Committee schat dat de overstromingen meer dan 3,6 miljoen hectare aan gewassen in Pakistan hebben beschadigd.

Een regeringsverklaring zei dat Sharif, Erdogan informeerde over de hulpactiviteiten van de regering en dat hij hulp zocht bij Turkije om het "voedseltekort" te verhelpen. Sharif zocht ook hulp van Turkije bij de wederopbouw in de door overstromingen getroffen gebieden.

Meer dan 660.000 mensen, waaronder vrouwen en kinderen, leven in opvangkampen en in geïmproviseerde huizen, nadat overstromingen hun huizen in het hele land hebben beschadigd en hen gedwongen hebben naar veiligere oorden te verhuizen. Pakistan, het leger van het land, VN-agentschappen en lokale liefdadigheidsinstellingen verstrekken voedsel aan slachtoffers van de overstromingen.

Pakistan is sterk afhankelijk van zijn landbouw en exporteert af en toe zijn overtollige tarwe naar Afghanistan en andere landen. Nu is het in gesprek om broodnodige tarwe en groenten te importeren, ook voor mensen die niet direct door overstromingen worden getroffen.

Ondertussen beginnen de prijzen van groenten en ander voedsel te stijgen.

Tot vorige week overstroomde ongeveer een derde van Pakistan, inclusief de landbouwregio van het land in het oosten van Punjab en de zuidelijke provincies Sundh, die de belangrijkste voedselmand vormen. Aanvankelijk zei Pakistan dat de overstromingen US$ 10 miljard aan schade hebben veroorzaakt, maar de autoriteiten zeggen dat de schade veel groter is dan de aanvankelijke schattingen.

Dat heeft Pakistan en de Verenigde Naties gedwongen de internationale gemeenschap aan te sporen meer hulp te sturen.

Als reactie daarop hebben VN-agentschappen en verschillende landen, waaronder de Verenigde Staten, meer dan 60 vliegtuigladingen hulp gestuurd. Washington heeft sinds vorige week drie militaire vliegtuigen gestuurd om voedsel te bezorgen.

Volgens een verklaring van het ministerie van Buitenlandse Zaken zijn maandag nog drie Amerikaanse militaire vliegtuigen met hulp aan boord geland in de zwaarst door overstromingen getroffen zuidelijke provincie Sindh. Tot nu toe zijn er tien van dergelijke vluchten in het gebied aangekomen.

Washington heeft dagen geleden een humanitaire luchtbrug opgezet naar het door overstromingen geteisterde Pakistan om hulp te leveren via 20 vluchten, die voor 16 september in Pakistan zullen aankomen. De Amerikaanse autoriteiten zijn ook van plan contant geld te verdelen onder behoeftige mensen.

VN-secretaris-generaal Antonio Guterres reisde vorige week tijdens een bezoek aan Pakistan naar overstromingsgebieden, waar overstromingen nog steeds schade aanrichten.

Guterres heeft de wereld opgeroepen om te stoppen met "slaapwandelen" door de gevaarlijke milieucrisis. Hij verzekerde Sharif in een ontmoeting met hem dat hij zijn best zal doen om de beproeving van Pakistanen die met overstromingen worden geconfronteerd, te benadrukken.

Minister van Planning Ahsan Iqbal zei maandag op een persconferentie dat de Pakistaanse autoriteiten en internationale hulporganisaties de overstromingsschade beoordelen die 33 miljoen mensen heeft getroffen. Hij zei dat de regering transparant zou zijn over de verdeling van de hulp.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May