Antigua en Barbuda wil stemmen over rol koning
11 Sep 2022, 20:14
foto
Gaston Browne, premier van Antigua en Barbuda. (Getty Images)


Antigua en Barbuda zullen stemmen over het al dan niet worden van een republiek na de dood van koningin Elizabeth II, heeft de premier van het land gezegd. Gaston Browne zei dat er binnen drie jaar een referendum zou kunnen plaatsvinden, maar benadrukte dat de stap "geen daad van vijandigheid" was.

Hij maakte de opmerkingen nadat hij Charles III had bevestigd als koning en staatshoofd van de Caribische natie. Browne zei dat hij van plan was het referendum in te voeren als hij volgend jaar wordt herkozen.

Hoewel hij verwacht die verkiezingen te winnen - zijn partij heeft 15 van de 17 zetels in het Huis van Afgevaardigden - aanvaardde hij dat er onder de burgers geen grote vraag was geweest om te stemmen.

"Ik denk dat de meeste mensen niet eens de moeite hebben genomen om erover na te denken", vertelde Browne aan ITV News.

Eerder sloot Australië een soortgelijke stemming binnen de komende vier jaar uit. De dood van de koningin heeft het Australische monarchiedebat nieuw leven ingeblazen en premier Anthony Albanese, die in mei werd gekozen, is een republikein.

Maar hij sloot een peiling in zijn eerste termijn uit en vertelde Sky News dat "de grotere vragen over onze grondwet niet die zijn voor deze huidige periode".

"Dit is een periode waarin we het verdriet delen dat zoveel Australiërs momenteel voelen en ons diep respect en bewondering tonen voor de bijdrage van de koningin aan Australië", zei Albanese.

Naast het Verenigd Koninkrijk is koning Charles staatshoofd in 14 landen - Antigua en Barbuda, Australië, de Bahama's, Belize, Canada, Grenada, Jamaica, Nieuw-Zeeland, Papoea-Nieuw-Guinea, Saint Kitts en Nevis, Saint Lucia, Saint Vincent en de Grenadines, de Salomonseilanden en Tuvalu.

Maar veel landen heroverwegen de rol van de monarchie, waarbij Browne zei dat het worden van een republiek de "laatste stap zou zijn om de cirkel van onafhankelijkheid te voltooien en een echt soevereine natie te worden".

Vorig jaar zwoer Barbados zijn eerste president in nadat de koningin door het parlement van het land als staatshoofd was afgezet.

Dame Sandra Mason (72), de gouverneur-generaal van het eiland sinds 2018, werd na een stemming in het parlement benoemd tot president-elect van de natie.

En in Jamaica zegt de regerende Labour Party dat het haar doel is om een ​​referendum te houden over het worden van een republiek.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May