Slachtoffer
11 Sep 2022, 04:51
foto


Oh... my... oh my goodness, laten wij de hersenen niet laten invriezen. Laten we het hoofd, zoals de populaire cultuur ons confronterend opzoekt en ons voorschrijft, echte echte het hoofd cool houden. Laten de hersenen werken ook overwerken mijn landgenoten, laten ze ons begeleiden op het moeilijk pad voor ons waar we vanaf moeten komen.

Steeds meer in ons zoekend land wordt het mij duidelijker dat we dieper moeten kijken naar het proces van hoe wij ons zelf onderling ondermijnen maar niet willen beseffen dat we in het verlengde daarvan de Staat, de natie het volk met alle instituten breken. De wisselkoersen dreigen sinds enkele maanden weer als wilde paarden ver voor ons uit te willen rennen, correctie, sorry sorry... te willen galopperen.

Dat is absoluut niet zonder redenen dat dit denkbeeld boven ons hoofd is komen bengelen. Niet alleen kwalitatieve kwaliteiten en kwantitatieve kwaliteiten, en ook andere immateriële kwaliteiten maar ook geruchten en roddels en schandalen genieten van een belangrijke rol bij ontwikkeling van wisselkoersen in zwakke economieën. Maanden, laten we liever zeggen bijkans twee jaar heb ik de regering horen dyaffen/boosten over hoe alles onder controle is en uit eigen middelen subsidies bij brandstof en energie worden gerealiseerd.

Er was geen ingetogenheid, men maakte geen gebruik van de ruimte om het verhaal vanuit een ander perspectief te brengen. Men moest en zou Goliath zijn. Men wilde coûte que coûte (Surinaams: nomo nomo) zo overkomen, Arnold Schwarzenegger...

Mensen hebben me vaak en sommige anderen vaker gebeld wanneer die mooie berichten van de lopende band beschikbaar en te horen waren. Ik was altijd positief maar moest uit respect voor de reële financiële fundamenten waarop ons mooi land gebouwd is, uiterst waakzaam zijn en blijven... ik mocht de hoop in de ogen niet kapot slaan uit het lichaam dat ik digitaal tegenover mij had. Waar ik naar toe ga is het moment... het bericht… van het sluiten van alle SOL-pompstations. Dit bericht was dodelijk er was reeds zóóveel gaande voor het vertrouwen en de prijzen op de denkbeeldige valutamarkt.

Dit alles bovendien bovenop de diverse schandalen zoals bij het ministerie van Financiën en Planning. Te veel voor zo'n gevoelige markt. Way to much. Dat de regering weer veel geld aan het uitgeven was, was meer dan duidelijk. Want ook het bericht dat we in moeilijk vaarwater waren gekomen met de diensten van vuilophaal schitterde op sociale media en de traditionele kanalen van nieuws.

Politieke en financiële stabiliteit zijn onlosmakelijk verbonden met een samenleving die smacht naar rust en een voortdurende ontwikkeling. Ondanks de nationale en internationale ontwikkelingen mogen de Centrale Bank van Suriname, het Surinaamse volk en de wisselkoersen niet het slachtoffer worden van beperkte en benauwde inzichten.
Het is onacceptabel hoe ook de huidige regering denkt de Centrale Bank van Suriname naar haar pijpen te moeten en willen laten dansen. De onafhankelijkheid van de bank wordt keer op keer getorpedeerd. De agenda wordt door de bank zelf gemaakt en niet door politici full stop.

Het maken van wisselkoersenbeleid is vaak ondankbaar werk voor sommigen, in diezelfde samenleving voor anderen weer een opportuniteit om geld te maken, te speculeren, zegt men in de volksmond. Het is niet zonder redenen dat die wetenschappelijk diep georiënteerde Europeanen hun nationale munten hebben opgelost in een munt, de euro. Ik ben dankbaar dat ik Totaal Voetbal heb mogen leren en spelen. Iedereen in het elftal had een taak/taken iedereen moest in zijn capaciteiten top zijn. Bereid zijn op te komen of terug wanneer dreiging is.
Je wisselkoersen zijn gevoelig, de politici kunnen het niet maken en ook niet kidnappen. Breken dat kunnen ze 100, believe me!

Niet zonder redenen heb ik het over totaal voetbal gehad. Evenals bij goed voetbal, en met name total football, moeten alle pionnen, instituten, mensen, perspectieven, policy et cetera van een hoog en vertrouwenwekkend kaliber zijn om de reflectie van een belangrijke en werkbare wisselkoersen te zijn.
Laten we weigeren te denken dat ze ons als Volk gaan, of willen offeren voor dat gas en olie. Dwingen jullie ons niet te denken aan wat er nu had kunnen staan voor het Volk.
Denk aan die gedragscode voor de totale politiek als een eerste nieuwe bouwsteen van die nieuwe en goede politiek die het Volk wil... en ook echt wil.
Bob Marley zet het zo voortreffelijk neer... No, woman, no cry. Everything's gonna be alright, everything's gonna be alright.
Het Volk van Suriname wil geen slachtoffer zijn.

John van Coblijn
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May