Kustwacht biedt helpende hand aan Mangrove project
10 Sep 2022, 12:40
foto
Medewerkers van de Kustwacht bezig met het planten van mangrovebomen aan de Brantimakkaweg te Weg naar Zee. (Foto's: Kustwacht)


De Kustwacht ondersteunt het Mangrove aanplant van professor Sieuwnath Naipal aan de Brantimakkaweg te Weg naar Zee. De Kustwacht heeft in haar jaarplanning projecten opgenomen om terug te geven aan de samenleving. Het streven was om vrijdag 100 jonge mangrove bomen te planten. Het team  van majoor Radjoe Bhola, waarnemend directeur van de Kustwacht heeft het doel ruimschoots gehaald door 113 bomen te planten.

Naipal is al jaren bezig met dit project en kon de hulp best gebruiken. Door een dijk te bouwen zou het de Staat veel meer kosten, daarom is er voor gekozen om de mangrove plantjes te gebruiken om landverlies tegen te gaan en de kust te beschermen. Het bouwen en onderhouden van een dijk kost enorm veel geld. Zo een aanplant van mangrove zorgt ervoor dat de golven die het land naderen worden afgebroken, wat onder andere ook een functie is van een dijk. Professor Naipal gaf de Kustwachters te kennen hoe mangrove bomen groeien, het zijn heel koppige planten die tegen zoutwater kunnen. Een mangrove plant heeft verticale wortels die uit de bodem steken als kleine paaltjes. Deze werkt vervolgens als een zeef en bezinkt de klei en zo krijgen we landaanwinst en gaan we erosie tegen, meldt de Kustwacht.

Er wordt een rij gevormd om de mangroveplantjes door te geven.

Bhola is verheugd om op een duurzame manier om terug te geven aan de natuur. "Daar de mangrove bomen deel uit maken van het voedselketen, zeg maar de kraam van haast alle levende fauna aan en in zee, is het ook belangrijk voor de vangst van vis, schaaldieren z.a. krabben en garnalen, maar ook bijen die honing produceren vinden een thuishaven in de mangrove. Allemaal producten voor de samenleving die er een broodje aan verdienen en zorgen voor de eiwitten voor, niet alleen Suriname, maar ook voor de regio en daarbuiten. Kortom naast voedselvoorziening gaat het ook om het beschermen van onze kust tegen landverlies.," merkt de topman van de Kustwacht op.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May