Wereldleiders herinneren zich een 'goedhartige koningin'
09 Sep 2022, 08:46
foto
De koningin met Joe en Jill Biden vorig jaar op de G7-top in Cornwall, Engeland. (Foto: 10 Downing Street)


Wereldleiders en hoogwaardigheidsbekleders brengen hulde aan koningin Elizabeth II, die op 96-jarige leeftijd is overleden. Ze hebben haar diepe plichtsbesef en haar veerkracht geëerd, evenals het gevoel voor humor en vriendelijkheid van de koningin.

De Franse Emmanuel Macron leidde de eerbetoon en herinnerde zich "een goedhartige koningin" die "een vriend van Frankrijk" was.

De Amerikaanse president Joe Biden ontmoette Hare Majesteit 40 jaar geleden voor het eerst en beschreef haar als "meer dan een monarch - ze definieerde een tijdperk". Terugdenkend aan zijn bezoek aan het Verenigd Koninkrijk in 2021 als president, zei Biden: "Ze charmeerde ons met haar humor, ontroerde ons met haar vriendelijkheid en deelde genereus haar wijsheid met ons".

"Koningin Elizabeth II was een staatsvrouw met een ongeëvenaarde waardigheid en standvastigheid die het fundament van de Alliantie tussen het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten heeft verdiept. Ze heeft geholpen onze relatie speciaal te maken", voegde Biden eraan toe.

De Chinese president Xi Jinping betuigde "oprechte deelneming aan de Britse regering en het Britse volk" na de dood van de koningin en voegde eraan toe: "Haar heengaan is een groot verlies voor het Britse volk."

Canada - waar koningin Elizabeth staatshoofd was - heeft tijdens haar regeerperiode 12 premiers gezien. Een emotionele Justin Trudeau - die de koningin al tientallen jaren kent en haar voor het eerst ontmoette als kind toen zijn vader premier was - zei dat ze "een duidelijke diepe en blijvende liefde voor Canadezen had".

"In een gecompliceerde wereld brachten haar gestage gratie en vastberadenheid ons allemaal troost", zei de premier, eraan toevoegend dat hij hun "gesprekken" zou missen waar ze "bedachtzaam, wijs, nieuwsgierig, behulpzaam, grappig en nog veel meer" was. "Ze was een van mijn favoriete mensen in de wereld, en ik zal haar zo missen", zei hij terwijl hij zijn tranen inhield.

"Koningin Elizabeth II zal herinnerd worden vanwege haar liefde voor en toewijding aan het Gemenebest, waarvan ze een gepassioneerde supporter en leider was," zegt de Caribische Gemeenschap (Caricom) in een verklaring. Volgens Caricom-voorzitter, president Chan Santokhi, was Koningin Elizabeth II de enige constante in een wereld van ooit eindigende verandering. "Tijdens haar 70-jarige regering was Hare Majesteits toewijding aan dienstbaarheid en plichtsbetrachting een uitstekend voorbeeld voor iedereen."

'Een buitengewone persoonlijkheid'
Over de hele wereld zijn vlaggen tot halfstok gestreken, ook bij de Europese Commissie in Brussel, België.

De voorzitter van de Europese Commissie, Ursula von der Leyen, zei dat het "empathie en vermogen van de koningin om contact te maken met elke voorbijgaande generatie, terwijl ze geworteld bleef in de traditie die echt belangrijk voor haar was, een voorbeeld was van echt leiderschap".

Koningin Margrethe II van Denemarken, nu 's werelds enige regerende vrouwelijke monarch, schreef aan koning Charles om haar medeleven te betuigen. "Ze was een torenhoge figuur onder de Europese vorsten en een grote inspiratie voor ons allemaal", schreef ze. Ze noemde het 70-jarige bewind van de koningin in moeilijke en positieve tijden een "ongekende en opmerkelijke prestatie".

Koning Willem-Alexander van Nederland - de vijfde neef van koningin Elizabeth - zei dat hij en koningin Maxima de "standvastige en wijze" monarch met "diep respect en grote genegenheid" herdachten.

De Zweedse koning Carl XVI Gustaf, ook een verre verwant van Hare Majesteit, zei: "Ze is altijd dierbaar geweest voor mijn familie en een waardevolle schakel in onze gedeelde familiegeschiedenis."

En de Belgische koning Filip en koningin Mathilde zeiden dat ze "een buitengewone persoonlijkheid was... die tijdens haar regeerperiode waardigheid, moed en toewijding toonde".

De Duitse bondskanselier Olaf Scholz bracht hulde aan de "prachtige humor" van de koningin en zei in een verklaring dat "haar inzet voor de Duits-Britse verzoening na de verschrikkingen van de Tweede Wereldoorlog onvergetelijk zal blijven".

De Indiase premier Narendra Modi herinnerde zich zijn "memorabele ontmoetingen" met de vorst tijdens twee bezoeken aan het Verenigd Koninkrijk. "Ik zal haar warmte en vriendelijkheid nooit vergeten", twitterde hij. "Tijdens een van de bijeenkomsten liet ze me de zakdoek zien die Mahatma Gandhi haar op haar bruiloft had gegeven. Ik zal dat gebaar altijd koesteren."

Koning Salman van Saudi-Arabië en kroonprins Mohammed bin Salman betuigden hun condoleances, waarbij de koning haar omschreef als "een rolmodel voor leiderschap dat in de geschiedenis zal worden vereeuwigd".

'Een geruststellende aanwezigheid'
Als monarch gedurende zeven decennia beleefde koningin Elizabeth tijden van buitengewone verandering, en dit werd weerspiegeld in verschillende eerbetonen.

Macron merkte op dat ze "meer dan 70 jaar de continuïteit en eenheid van de Britse natie belichaamde" en de voormalige Amerikaanse president Barack Obama merkte op dat ze "tijden van voorspoed en stagnatie doormaakte - van de maanlanding tot de val van de Berlijnse muur".

De Japanse premier Fumio Kishida sprak zijn "diepe verdriet" uit. "De dood van de koningin, die Groot-Brittannië door turbulente tijden in de wereld leidde, is een groot verlies, niet alleen voor het Britse volk, maar ook voor de internationale gemeenschap", zei hij tegen verslaggevers.

De Ierse president Michael D Higgins eerde het "buitengewone plichtsbesef" van de koningin, dat volgens hem "een unieke plaats in de Britse geschiedenis inneemt".

"Haar regering van 70 jaar omvatte perioden van enorme verandering, waarin ze een opmerkelijke bron van geruststelling was voor het Britse volk", zei hij in een lange verklaring.

De Ierse Taoiseach, Micheál Martin, sprak over haar regeerperiode als een regering van "historische duur" en beschreef het overlijden van de koningin als "het einde van een tijdperk".

"Haar plichtsbetrachting en openbare dienstverlening waren vanzelfsprekend en haar wijsheid en ervaring werkelijk uniek", zei Martin in een verklaring. Hij herinnerde zich ook haar "vele gracieuze gebaren en warme opmerkingen" tijdens een staatsbezoek aan Ierland in 2011.

António Guterres, de secretaris-generaal van de VN, zei dat koningin Elizabeth "een geruststellende aanwezigheid was gedurende decennia van ingrijpende veranderingen, waaronder de dekolonisatie van Afrika en Azië en de evolutie van het Gemenebest". In een verklaring bracht hij hulde aan "haar niet-aflatende, levenslange toewijding om haar volk te dienen. De wereld zal zich haar toewijding en leiderschap nog lang herinneren".

Koningin Elizabeth bezocht Australië - een ander Gemenebestland waar ze staatshoofd was - 16 keer, de enige regerende monarch die dat deed. Premier Anthony Albanese merkte op dat velen nooit een wereld zonder haar hadden gekend. "Gedurende het lawaai en het tumult van de jaren, belichaamde en vertoonde ze een tijdloos fatsoen en een blijvende kalmte", zei hij in een verklaring. "Ze vierde onze goede tijden, ze stond bij ons in de slechte. Gelukkig en glorieus, maar ook standvastig."

De Nieuw-Zeelandse premier, Jacinda Ardern, zei dat ze om 04:50 uur werd gewekt met het nieuws van de dood van de monarch door een politieagent die een fakkel in haar slaapkamer scheen om haar wakker te maken. "Ze was buitengewoon... De laatste dagen van het leven van de koningin laten zien wie ze op zoveel manieren was, tot het einde toe werkend namens de mensen van wie ze hield", zei Ardern.

'Ze leefde geschiedenis, ze maakte geschiedenis'
Koningin Elizabeth II ontmoette 13 Amerikaanse presidenten - te beginnen met Dwight D Eisenhower - tijdens haar regeerperiode. Barack Obama zei dat de koningin "de wereld had geboeid" met een "bewind gedefinieerd door gratie, elegantie en een onvermoeibare arbeidsethos".

"We werden keer op keer getroffen door haar warmte, de manier waarop ze mensen op hun gemak stelde en hoe ze haar humor en charme bracht op momenten van grote pracht en praal", zei Obama, die de koningin meermaals ontmoette, in een verklaring.

Donald Trump zei dat hij "Hare Majesteit's genereuze vriendschap, grote wijsheid en geweldige gevoel voor humor nooit zou vergeten".

En een andere voormalige president, George W. Bush, dacht met veel plezier terug aan de tijd die hij doorbracht met thee drinken met Hare Majesteit en haar corgi's, en beschreef haar "groot intellect, charme en humor".

De Israëlische president, Isaac Herzog, erkende ook de enorme verandering die de koningin tijdens haar regeerperiode zag, maar zei dat ze gedurende deze periode "een icoon bleef van stabiel, verantwoordelijk leiderschap en een baken van moraliteit, menselijkheid en patriottisme".

Hoewel de koningin Israël niet bezocht, deden prinsen Charles, Edward, William en wijlen prins Philip - wiens moeder in Jeruzalem begraven ligt - dat wel.

"Koningin Elizabeth was een historische figuur: ze leefde geschiedenis, ze maakte geschiedenis en met haar overlijden laat ze een prachtige, inspirerende erfenis na", schreef president Herzog.

Koning Abdullah II van Jordanië zei dat zijn land "rouwt om het overlijden van een iconische leider". Hij zei dat de koningin, die Jordanië in 1984 bezocht, "een baken van wijsheid en principieel leiderschap was... een partner voor Jordanië en een dierbare vriend van de familie".

De Oekraïense president Volodymyr Zelensky twitterde dat hij met "diepe droefheid" vernam van "dit onherstelbare verlies".

En de Russische leider Vladimir Putin, die de koningin verschillende keren ontmoette en haar naar verluidt ooit 14 minuten liet wachten, betuigde zijn "diepste condoleances" aan koning Charles III, de opvolger van koningin Elizabeth II. "De belangrijkste gebeurtenissen in de recente geschiedenis van het Verenigd Koninkrijk zijn onlosmakelijk verbonden met de naam van Hare Majesteit", schreef Putin in een verklaring. "Gedurende vele decennia genoot Elizabeth II terecht de liefde en het respect van haar onderdanen, evenals autoriteit op het wereldtoneel."

Rusland heeft momenteel zware economische sancties opgelegd door westerse landen, waaronder het VK, vanwege de invasie van Oekraïne.

Afrikaanse leiders deelden ook eerbetuigingen voor koningin Elizabeth - wie velen van hen goed kennen als het hoofd van het Gemenebest en wie sympathiseerde met hun zaak.

De gekozen Keniaanse president William Ruto prees haar "historische erfenis" en zei dat Kenianen "de hartelijke banden die ze genoot" met het land zouden missen.
Kenia, een voormalige Britse kolonie die in 1963 onafhankelijk werd, was een heel bijzondere plek voor de vorst. Om te beginnen werd ze daar koningin. De jonge prinses, toen net 25 jaar oud, was daar op vakantie toen haar vader, koning George VI, in 1952 in zijn slaap stierf.

President Ali Bongo Ondimba van Gabon, een van de nieuwste landen die lid is geworden van het Gemenebest, zei: "De koningin was een goede vriend van Afrika en Afrika toonde in ruil daarvoor zijn genegenheid."

En de president van Ghana, Nana Akufo-Addo, twitterde dat zijn land goede herinneringen had aan de twee bezoeken die de koningin bracht, en beschreef "haar vriendelijkheid, elegantie, stijl en pure vreugde die ze bracht bij het uitvoeren van haar taken".

Haar eerste reis naar Ghana, ook een voormalige Britse kolonie, was controversieel en er waren zorgen over de veiligheid van de vorst. Vijf dagen eerder waren er bommen afgegaan in de hoofdstad Accra, maar de koningin liet zich niet afschrikken, mede omdat ze al een eerder bezoek had afgezegd toen ze zwanger werd van prins Andrew.

Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May