President: Nieuwe mogelijkheden met bezoek premier Rutte
09 Sep 2022, 00:00
foto
President Chan Santokhi en de Nederlandse premier Mark Rutte vorig jaar september in Den Haag. (Foto: CDS)


President Chan Santokhi stelt dat met het bezoek van de Nederlandse premier Mark Rutte aan Suriname de samenwerking tussen beide landen op alle niveaus geïntensiveerd zal worden. Hij spreekt de hoop uit dat beide landen, na dit bezoek, gezamenlijk zaken zullen doen, vergroten van de import- en exportsamenwerking en het vergoten van markten in de Caricom én de Europese Unie. “De bevestiging van deze samenwerking die op hoog niveau geïntensiveerd wordt, zal vele nieuwe mogelijkheden bieden voor het land, maar ook de gehele Caricom regio waarbij Suriname kan dienen als een brug”, antwoordt de president op een vraag van Starnieuws.

Na het herstellen van de bekoelde relatie tussen Suriname en Nederland het afgelopen jaar, staan beide landen nu op het punt om de samenwerking verder te intensiveren. De regering heeft volgens het staatshoofd zich sterk gemaakt hiervoor. Dit mede door het bezoek van de president aan Nederland vorig jaar september, de verschillende ministeriële ontmoetingen en de deelname aan diverse virtuele sessies tijdens de Covid-19 pandemie.

"Het vertrouwen dat de regering internationaal heeft weten te herwinnen middels haar buitenlands beleid, resulteerde in de versteviging van de samenwerking met de Nederlandse regering. Het bezoek van premier Rutte maandag en dinsdag, mag gezien worden als een bevestiging van de samenwerking. Er zal na lange tijd weer een Nederlandse premier voet op Surinaamse bodem zetten", onderstreept de president.

De agenda van deze ontmoeting met de Nederlandse minister-president is zeer gevarieerd; van het verstevigen van de veiligheid tot het versterken van instituten en de samenwerking op het gebied van gezondheid, ontwikkeling van de productie en de agrarische sector. De technische bijstand vanuit Nederland in de vorm van capaciteitsversterking, het AOW-gat, gezinshereniging en visum vrij reizen vanuit Suriname naar Nederland, staan ook hoog op de agenda.

Er zal volgens de president ook gekeken worden waar Nederland ondersteunend kan zijn in onderhandelingen met de Europese commissie, vooral in de kwestie rond het visum vrij reizen vanuit Suriname. Ook is het is de bedoeling dat financiële middelen vrijkomen, zodat er projecten kunnen worden uitgevoerd die ten goede komen van het volk, maar ook de diaspora in Nederland en de toeristen die Suriname elk jaar bezoeken.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May