Liz Truss vervangt Boris Johnson vandaag als Britse premier
06 Sep 2022, 07:34
foto
Liz Truss gebaart buiten het hoofdkwartier van de Conservatieve Partij, nadat ze was gekozen als opvolger van Boris Johnson. Ze wordt de volgende premier van Groot-Brittannië. (Foto: Reuters)


Liz Truss vervangt vandaag, dinsdag, Boris Johnson als premier van Groot-Brittannië. Ze zal naar Schotland reizen om koningin Elizabeth te zien, voordat ze een nieuw team van topministers aanstelt om de economische crisis aan te pakken en haar diep verdeelde partij bijeen te brengen.

Truss versloeg rivaal Rishi Sunak in een stemming van leden van de Conservatieve Partij voor het leiderschap van de partij, met de belofte om belastingverlagingen door te voeren en mensen te helpen met hun energierekeningen. Groot-Brittannië wordt geconfronteerd met een toenemende energiecrisis.

"Bedankt voor je vertrouwen in mij om te leiden en te leveren voor ons geweldig land", zei Truss. "Ik zal gedurfde actie ondernemen om ons allemaal door deze moeilijke tijden te loodsen, onze economie te laten groeien en het potentieel van het Verenigd Koninkrijk te ontketenen."

Ze volgt Boris Johnson op, die in juli zijn ontslag moest aankondigen nadat maanden van schandalen zagen hoe de steun voor zijn regering wegvloeide en ministers ontslag namen om hem te dwingen. Johnson zal een toespraak houden buiten Downing Street en vervolgens naar Schotland reizen om koningin Elizabeth te ontmoeten in haar residentie in Balmoral Castle om officieel zijn ontslag in te dienen.

Truss zal hem volgen en door de vorst worden gevraagd om een ​​regering te vormen, voordat ze het land zelf toespreekt en dan begint met benoemingen in haar topteam van ministers.

Truss, lang de koploper om hem te vervangen, wordt de vierde premier van de conservatieven in zeven jaar. Sindsdien strompelde Groot-Brittannië van crisis naar crisis. Nu is er het vooruitzicht van een langdurige recessie en een verdere stijging van de inflatie, die in juli de dubbele cijfers bereikte.

Hoewel Groot-Brittannië goed thuis is in het kiezen en vervangen van premiers, zal de choreografie van de dag een onbekend gevoel hebben, met koningin Elizabeth die Johnson en Truss ontmoet in Balmoral in plaats van Buckingham Palace.

Het paleis maakte vorige week bekend dat de koningin de nieuwe premier zou aanstellen in Balmoral, waar ze haar zomers doorbrengt, vanwege mobiliteitsproblemen. Koningin Elizabeth, onder wiens bewind er vóór Truss 14 premiers waren, heeft vanwege dergelijke problemen haar openbare optredens de afgelopen maanden moeten inkrimpen en heeft afgelopen oktober ook een nacht in het ziekenhuis doorgebracht vanwege een niet-gespecificeerde ziekte.

Truss moet daarom naar Balmoral reizen om premier te worden, een rondreis van ongeveer 1600 kilometers, in plaats van de drie kilometers heen en terug die premiers gewoonlijk maken.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May