Brazilië: Inheemse 'bosbeschermers' afgeslacht
05 Sep 2022, 06:48
foto
Inheemsen van verschillende stammen vormen een cirkel waarin in het Portugees staat: "De Amazone is een inheemse vrouw, Sao Paulo is inheems land, weg met geweld." Ze protesteren tegen geweld, illegale houtkap, mijnbouw en ranching. (Foto: AP)


Twee leden van de Braziliaanse inheemse groep die bekend staat ​​om zijn bosbewakers die illegale ontbossing bestrijden, zijn vermoord, zegt de inheemse Missionary Council, een non-profitorganisatie die geweld tegen inheemse volkeren bewaakt.

Boswachter Janildo Oliveira Guajajara werd meerdere keren in de rug geschoten. Hij heeft de aanval niet overleefd. Een ander lid van de Guajajara-stam die zaterdagochtend ook werd beschoten, heeft de aanval overleefd en bevindt zich in een gezondheidszorginstelling. De afdeling van de liefdadigheidsorganisatie in Maranhao State heeft dat in een verklaring geplaatst op Instagram. In een afzonderlijke gemeente Maranhao werd Jael Carlos Miranda Guajajara dezelfde ochtend door een niet -gespecificeerd voertuig overreden, en leden van zijn groep vermoeden dat het een gerichte moord was, aldus de verklaring.

De Guajajara wonen in het inheemse grondgebied van Arariboia in Maranhao en patrouilleren in hun gebied om indringers te verdrijven. Dat heeft ze vaak in het vizier gezet: Vijf werden in een periode van vijf maanden in 2019-2020 gedood.

Tijdens een demonstratie in Sao Paulo op zondag woonde een kleine groep inheemsen uit verschillende stammen een eerder gepland protest bij tegen geweld, illegale houtkap, mijnbouw en veeteelt.

Sônia Guajajara, een stamlid en uitvoerend coördinator van de Vereniging van de inheemse volkeren van Brazilië, vertelde verslaggevers dat ze meer details nodig had, voordat ze commentaar gaf op de berichten. "We zijn hier om te zeggen: genoeg met dit geweld, genoeg met genocide tegen onze mensen en ons territorium," zei ze.

Het jaarverslag van de Missionary Council over geweld tegen inheemse bevolking, die vorige maand werd vrijgegeven, meldde dat 176 inheemsen in 2021 werden gedood, enigszins minder ten opzichte van het voorgaande jaar, maar ruim boven het gemiddelde van 123 vanaf de voorgaande vijf jaren.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May