Fosten Kukru Festival moet uitgroeien tot Caribisch event
03 Sep 2022, 10:38
foto
First Lady Mellisa Santokhi-Seenacherry, Cultuur directeur Roseline Daan en minister Marie Levens bij de Javaanse keuken. (Foto's: René Gompers)


De eerste Fosten Kukru Festival, een evenement om de Surinaamse keuken -maar meer nog om de  authentieke manier van bereiden- te vieren is vrijdagavond geopend. Bij de officiële opening was het eten al bijna uitverkocht. First Lady Mellisa Santhokhi-Seenachery  en Marie Levens van Onderwijs, Wetenschap & Cultuur merken op dat door de unieke smaken die het land te bieden heeft, Suriname een 'food destination' kan worden. Het land is ook de enige plek in heel Amerika en het Caribisch gebied met een Javaanse keuken.

Hoe later hoe drukker het wordt op het Onafhankelijkheidsplein waar de ‘fesa’ wordt gehouden. Bij de eerste editie zijn er niet veel deelnemers maar hun tenten worden wel druk bezocht. Er wordt  onder andere aangeboden een stevige peprewatra met 'extra mals' wild of vis, op tyula's gebakken roti's en bara’s, grote maar fijne cassavebrood, verse sap, bami of nasi in een blad, koeken en bojo’s bij de kotomisi's, gestoofde vruchten, verse saw paw of groentesoep. Bij  worstman Jammie is het na zonsondergang extra druk geworden. De Fosten Kukru Fesa duurt tot en met zondag. “Dan komen we met die pom, pastei, bruine bonen. Authentiek!” wordt bij de stand van Naks aangekondigd.

De pepre watra ontbreekt ook niet op het festival.

De activiteiten op het Plein waren sinds 15 uur in de middag begonnen. “Maar de mensen waren er al om 12 uur,” deelt Clifton Braam van de organisatie, het directoraat Cultuur, mee. “Het eten is al bijna uitverkocht. Daarom weet ik dat we een tweede, een derde en nog meer edities krijgen. Dit is het begin.” Hij geeft aan dat het directoraat lange tijd  “iets dat van Cultuur is” wilde organiseren. Gekozen is voor de Surinaamse keuken. “Met eten maken we geen grappen, we eten van elkaar, eten bindt ons,” geeft Braam aan.

Minister Levens borduurt voort: “We dansen ook op elkaars muziek. Het is goed. Laat Suriname zo blijven. Laten we de wereld laten zien dat we geen problemen hebben met etniciteit. Af en toe w’e feti dan san? Het geeft niet, het hoort erbij. Af en toe is er wat maar het duurt nooit lang. Laten we een voorbeeld zijn voor de wereld.” Levens heeft aangehaald dat in de hele regio, alleen in Suriname Javanen voorkomen. Een bijzonderheid, ook culinair.

Bami in bananenblad

De First Lady merkt op dat Suriname letterlijk en figuurlijk een 'melting pot' is. “Hoe kan het anders? Onze voorouders zijn van alle streken van de wereld gekomen. Met hun specerijen. En hier hebben we het versurinamiseerd. A habi wan eigen tintje, wan eigen smaak, wan extraatje. Want un combineer ala sani, we hebben er iets Surinaams van gemaakt. Dat is en blijft iets bijzonders.”  De echtgenote van de president merkt op dat anders dan de Caribische landen, Suriname een echte ‘food destination’ kan worden omdat het de ‘real fusion’ heeft.

Minister Levens laat doorschemeren dat de landen in de regio graag willen deelnemen aan de volgende edities. De Fesa zou kunnen uitgroeien tot een Caribisch Foodfestival, in Suriname georganiseerd. Santokhi-Seenacherry merkt op: “Suriname moet het worden ja, het kan niet anders. Onze keuken is gevarieerd. We zijn ook veel breder georiënteerd qua vis. De eilanden kennen alleen zoutwatervissen. Wij hebben ook zoetwatervissen. We hebben ook  heel veel wild. Dat maakt ons bijzonder. En hoe we dat klaarmaken is natuurlijk dat extraatje.” Ze banadrukt dat die kennis van “smaak tot leven brengen” vastgelegd, bewaard en overgedragen moet worden.

Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May