Rusland: Kritiek op NPS over kiesstelsel zeer onterecht
03 Sep 2022, 00:58
foto
NPS-voorzitter Gregory Rusland vrijdagavond in Grun Dyari.


NPS-voorzitter Gregory Rusland vindt het zeer onterecht dat er kritiek geleverd wordt op de partij over de wijziging van het Kiesstelsel. De NPS heeft vóór de verkiezing van 2020 gewezen op het onrechtvaardige kiesstelsel. Afgesproken was dat dit zou worden aangepast. Zonder de naam van coalitiegenoot, vicepresident Ronnie Brunswijk/voorzitter van de ABOP te noemen, zei Rusland dat het absoluut niet waar is dat de NPS macht wil onttrekken van binnenlandbewoners. Dit verwijt is zeer onterecht. De NPS wil een breed gedragen rechtvaardig kiessysteem.

Rusland zei gisteravond voorafgaand aan de lezing van Hugo Fernandes Mendes over de uitspraak van het Constitutioneel Hof gisteravond in Grun Dyari dat "men de NPS met rust moet laten". Hij voerde aan dat mensen nu vinden dat NPS eerder geprofiteerd heeft van het kiesstelsel en nu wil voorkomen dat binnenlandbewoners in het machtscentrum komen. De partijleider voerde aan dat "wanneer je in ontwikkeling bent, je continue evaluatie moet plegen". Hij bracht in herinnering dat in 1963 de commissie onder leiding van partijgenoot, wijlen Frank Essed, ervoor gezorgd heeft dat het binnenland stemrecht kreeg. De eerste marron in het parlement was eveneens een NPS'er.

De groene partij heeft volgens Rusland ook een wezenlijke bijdrage geleverd om het onderwijsproces in het binnenland tot ontwikkeling te brengen. Hierdoor hebben landgenoten uit het binnenland de hoogste verantwoordelijkheden in het land. Operatie Grass Hopper is ook afkomstig van de NPS om het binnenland versneld tot ontwikkeling te brengen. Rusland voerde aan dat de partij ook niet tevreden is met de positie van het binnenland. "Maar wij hebben niet de oorlog veroorzaakt waarbij vernietiging in het binnenland heeft plaatsgevonden", voerde Rusland aan.

De NPS gaat niet bepalen hoe het kiesstelsel eruit zal zien. De partijvoorzitter merkte op dat er een rechtvaardig systeem moet komen, dat een brede draagvlak heeft. De oppositie en buitenparlementaire partijen zullen ook betrokken worden. Binnen de coalitie is deze kwestie vanaf het begin op tafel. De NPS is klaar om haar bijdrage te leveren waarbij op korte termijn een rechtvaardig systeem komt dat breed gedragen wordt. Elke Surinamer moet zich vertegenwoordigd voelen in de leiding van het land. Het moet een goede en duurzaam systeem zijn voor een beter Suriname, benadrukte Rusland.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May