Rechters zijn niet te paaien...
03 Sep 2022, 02:56
foto
Raymond Sapoen


“Denk maar niet dat een loonsverhoging waarop we recht hebben, onze uitspraken zal beïnvloeden”, bedoelde hofpresident Rasoelbaks. Wat is het verschil tussen Santokhi, Bee en Rasoelbaks? Om te denken in termen van Montesqieu is tegenwoordig niet meer origineel en zelfs bijna onhoudbaar. Ik houd het dus maar gewoon op de mate van vertrouwen dat de drie heren nu genieten. De eerste is gewoon niet meer te vertrouwen, de tweede hoeft niet zo hard zijn best te doen de eerste te overtreffen en de derde? Eerlijk gezegd lukt het mij heel moeilijk om deze laatste baken van onafhankelijkheid en vertrouwen ook blindelings te vertrouwen. Het gevaarlijke is dat bij de eerste twee machten  het vertrouwen met grote golven of ineens wegebt, terwijl dat doorgaans bij de derde bij kleine beetjes gaat.

Het toelatingsritueel van advocaten tot de balie is vaker het moment suprême van  Rasoelbaks om zijn ziel open en bloot te op de groene tafel te leggen. Dat moet hem wel meegegeven worden, zijn down to earth benadering in de rechtszaal. Daarvoor moet je iemand wezen die beslist niet op zijn mond gevallen is, want zo ken ik hem ook van onze studententijd. Klein mannetje, maar een grote mond en met recht! Ook wanneer hij in tijden van crisis wordt bestookt.Zijn politieke belagers zoals Abdoel vindt Rasoelbaks maar gewone “spoken bij dag en zielen die hij op hun waarde schat”. Eigenlijk gewoon waardeloze spoken zegt Rasoelbaks in niet rechterlijke taal. Toch heeft spook Abdoel een beetje gelijk. De financiële waardering tussen de drie staatsmachten moet adequaat en structureel bij wet worden geregeld en niet zo politiek ad hocc-erig.  Daarvan moet je juist de rechterlijke macht vrijwaren!

Maar daarmee is de kous niet af. Ik denk dat nooit eerder het openbaar ministerie ook zo in het openbaar op de korrel is genomen door spoken. Wanneer het OM door juristen  en vooral door normale mensen niet meer voor integer en onafhankelijk wordt gezien, hebben we een levensgroot probleem. Laten wij er dus niet omheen draaien. Het OM had liever anders gereageerd op strafpleiter Lobo dat de vervolging maar een “schaamteloze afhankelijkheid van de uitvoerende macht” tentoon stelt. ik zou maar gewoon een persconferentie houden en haarfijn aan het publiek uitleggen wat de stand van zaken is van de politieke buikpijndossiers. Het ergste wat het vervolgingsapparaat kan overkomen, is het verwijt van (partij) politieke beïnvloeding! Laat de pg maar op les gaan bij Rasoelbaks die gelukkig de pers niet schuwt.

Ook bij de rechterlijke macht geldt zoals bij elk normaal mens om productief om te gaan met kritiek. Kritiek op het openbaar ministerie is in een moderne en open samenleving hetzelfde als kritiek op de kwaliteit van onze Fernandes berline bolletjes. De spoken waarvoor Rasoelbaks onbevreesd is heb je zeker ook in De Nationale Assemblee. Die dringen aan op een comité generaal met het Openbaar Ministerie op de operatietafel. Ik hoop dat net zoals het SLM schandaal ook dit onderwerp zichzelf buiten de gesloten deuren van het parlement werpt. Het OM is nu aan zet…lang leve de spoken.

Raymond S.Sapoen

Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May