Caricom-voorzitter Santokhi: Stilzitten is geen optie
02 Sep 2022, 07:36
foto
President en Caricom-voorzitter Chan Santokhi tijdens de opening van het Afri-Caribbean Trade and Investment Forum 2022 in Bridgetown, Barbados.


Caricom-voorzitter en president Chan Santokhi heeft zijn gehoor eraan herinnerd dat stilzitten en maar op het beste hopen, geen optie is. "De wereld verandert. We staan voor existentiële uitdagingen. We worstelen met het bieden van een stabiel en duurzaam leven en toekomst aan onze mensen."

Santokhi is in Bridgetown, Barbados voor het Afri-Caribbean Trade and Investment Forum. "Het Caribisch gebied biedt geweldige en winstgevende gebieden voor economische samenwerking. De bestaande en verwachte olie- en gasindustrie biedt veelbelovende investeringsmogelijkheden voor Afrikaanse landen." Hij heeft investeerders en toeristen uitgenodigd om Suriname te bezoeken.

De Caricom-voorzitter heeft erop gewezen dat naast politieke samenwerking en zakendoen, het belangrijk is om de intermenselijke banden te versterken. Volgens hem zullen deze banden de basis vormen van een waardevolle samenwerking. Santokhi gelooft in de kracht van coöperatie. "Individueel zullen we niet in staat zijn om het al lang bestaande doel van vrede, veiligheid en welvaart te bereiken, maar samen kunnen we het. Laten we op dit forum dus nationale en regionale sentimenten opzij zetten," pleitte hij. "Eenheid moet ons naar succes drijven."

Het is volgens Santokhi belangrijk dat Caribische en Afrikaanse landen elkaar niet als concurrenten zien, maar als ontwikkelings- en zakenpartners. Bij het verbreden van de samenwerking moet echter rekening worden gehouden met mondiale ontwikkelingen en de geopolitiek. Marktuitbreiding, gezamenlijke investeringen, strategische en economische samenwerking op het gebied van voedsel- en waterzekerheid, klimaatfinanciering en energie zijn volgens Santokhi mogelijke samenwerkingsgebieden.

"Laten we strategische partners worden en ervoor zorgen dat financiële stromen naar onze respectieve gebieden worden geleid. We moeten, om effectieve en functionele gezamenlijke investerings- en handelskaders te creëren, dit proces faciliteren en sturen," klonk de oproep van de Caricom-voorzitter aan de Caribische en Afrikaanse landen.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May