Vakbondsactie AZP brengt zorg op de knieën
02 Sep 2022, 00:00
foto


Het beraad van de bond van personeel in dienst van het Academisch Ziekenhuis Paramaribo (AZPLAZ) drukt steeds zwaarder op de zorg. De actie van het personeel is sinds 24 augustus gaande en dupeert de patiënten. De directie heeft besloten geen patiënten meer op te nemen, omdat het ziekenhuis geen veilige zorg meer kan bieden. Assembleelid Ann Sadi (NDP) vroeg donderdag in De Nationale Assemblee de aandacht voor de zeer ernstige situatie. Zij merkte op dat patiënten met katheters rondlopen en niet geholpen kunnen worden. Verschillende afdelingen werken niet. De regering heeft niet geantwoord op de noodkreet geuit door Sadi.

"Patiënten voor wie een opname afgesproken is, worden dringend geadviseerd contact te maken met hun behandelende specialist," schrijft medisch-directeur Lindy Liauw Kie Fa in een circulaire. De minister van Volksgezondheid, Amar Ramadhin, is op de hoogte gesteld van de opnamestop.

Anderhalve week is er gewerkt met studenten, werkwilligen en leidinggevenden om de klinische zorg te waarborgen. Deze groepen zijn na anderhalve week oververmoeid en vallen nu ook uit, staat in de circulaire. Zonder adequate supervisie, kunnen studenten niet langer worden ingezet. Op andere ziekenhuizen is een beroep gedaan om patiënten zoveel als mogelijk te helpen opvangen.

De personeelsbond houdt zijn been stijf over afspraken die niet zijn nagekomen door het ministerie van Volksgezondheid. Het gaat onder andere om nieuwe loonreeksen, Covid-toelagen die niet zijn gestort en vaste aanstellingen.

Op de huisartsen doet de AZP-medisch-directeur een beroep om zoveel als mogelijk vooraf telefonisch in contact te treden met de specialisten en patiënten zoveel als mogelijk naar andere ziekenhuizen te verwijzen. De acute dienstverlening, met name via de afdeling Spoedeisende Hulp en de ambulancedienst vindt plaats conform de bestaande protocollen. Het publiek wordt aangespoord om zoveel als mogelijk gebruik te maken van de diensten van andere zorgverleners zoals de huisarts, de Regionale Gezondheidsdienst en overige spoedposten.

Voorlopig zullen de spoedoperaties normaal plaatsvinden en zullen noodzakelijke operaties in overleg met de leiding van de operatiekamer plaatsvinden. De nierdialyse patiënten worden volgens het vastgesteld schema op diverse locaties geholpen. Een deel van de patiënten wordt opgevangen door Nefrosur.

Gegeven de omstandigheden zegt Liauw Kie Fa: " we zullen proberen de best mogelijke zorg te bieden binnen de mogelijkheden die er zijn." De directie is in overleg met de bond en de cluster van ministers om deze situatie zo spoedig mogelijk tot het verleden te laten horen, voegt ze eraan toe.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May