Platform rijstsector in startblokken met uitvoering werkplan
28 Aug 2022, 06:51
foto
Over een maand moet de padie van de velden worden geoogst. Het is wenselijk dat de velden dan niet te drassig zijn.


Het platform rijstsector is zover dat het kan overgaan tot het uitvoeren van het werkplan 2022-2023. Actiepunten die op korte termijn resultaat zullen opleveren, genieten prioriteit van het platform dat president Chan Santokhi in april heeft ingesteld. Watermanagement blijft een kritiek punt voor de rijstsector en heeft daarom ook de volle aandacht van het platform.

De rijstsector ervaart de effecten van klimaatsverandering. Zo is er in de afgelopen twee seizoenen minder ingezaaid door de drassige bodems, die een optimale grondbewerking onmogelijk maakten. Daarbij komt ook bij kijken het achterstallige onderhoud in de afgelopen tien jaren van waterwerken infrastructuur. De sector had bovendien ook niet optimaal de beschikking over goed zaaizaad.

Het platform zegt dat er met vereende krachten van de rijstboeren en de overheid is gelukt ongeveer 25.000 hectare in te zaaien. Om een grotere inzaai te bewerkstelligen, is het noodzakelijk dat de structurele maatregelen die zijn opgenomen in het werkplan worden uitgevoerd. Het platform zal met belanghebbenden alles in eht werk stellen om over een maand de oogst veilig te stellen. Goed gedraineerde gronden zijn daarbij essentieel om te voorkomen dat de machines vast komen te zitten.

In het platform zitten vertegenwoordigers van de overheid, leden van de Surinaamse Padie Boeren Associatie en de rijstverwerkers. Soedeschand Jairam, directeur van het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij is voorzitter van het platform dat 22 leden telt.


Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May