Onderzoek A,W&J verklaart tekort aan arbeidskrachten
27 Aug 2022, 12:06
foto
Minister Steven Mac Andrew en enkele stafleden met vertegenwoordigers van de sector Visserij.


De kloof tussen vraag en aanbod van competenties is de voornaamste reden voor tekort aan arbeidskrachten. Deze conclusie komt na een skills assessment/consultatie van het ministerie van Arbeid, Werkgelegenheid & Jeugdzaken (A,W,& J) in de sectoren toerisme, ICT, hout, visserij en constructie. Het ministerie heeft met deze consultaties een beter beeld over de vraag naar arbeidskrachten in deze sectoren en de specifieke kwalificaties die nodig zijn voor de invulling van de vacatures.

De consultaties zijn gehouden van 8 t/m 11 augustus 2022 waarbij minister Steven Mac Andrew persoonlijk aanwezig was. Het assessment is uitgevoerd door het Onderdirectoraat Arbeidsmarkt. Met de informatie kan het ministerie nu beleid ontwikkelen om de tekorten op te heffen. Enkele adviezen die zijn gerold uit het onderzoek zijn het afstemmen van curricula van vaktrainingen en het formeel onderwijs aan de behoefte van bedrijven en het aantrekken van vreemdelingen en stagiaires.

Ook de Covid-19-pandemie en de lockdowns hebben ervoor gezorgd dat vooral personeel in de toerismesector is weggetrokken naar andere sectoren. Een andere oorzaak is de mindere financiële waardering voor arbeidskrachten. Uit het onderzoek blijkt bijvoorbeeld dat in de visserij vissers wegtrekken, omdat ze in andere sectoren beter kunnen verdienen.

De directe aanleiding voor het assessment is een eerder gehouden pilot vacature survey door het ministerie. Uit dat onderzoek waarbij de onderzoekspopulatie merendeel uit bedrijven in Paramaribo en Nickerie bestond, is gebleken dat er een tekort is aan arbeidskrachten in vooral de sector Handel. Er is gesproken met vertegenwoordigers van de Vereniging Surinaams Bedrijfsleven (VSB), de Associatie van Surinaamse Fabrikanten (ASFA), en de Kamer van Koophandel en Fabrieken (KKF).

Tijdens deze consultaties is ook gebleken dat al deze sectoren te kampen hebben met een tekort aan arbeidskrachten op elk niveau, van functies met een lager instapniveau tot staf- en leidinggevende functies. In de toerismesector zijn er minimaal duizend vacatures. Het gaat onder meer om koks, keukenassistenten en gidsen. De ICT-sector geeft een tekort van 350 tot 500 arbeidskrachten m.n. in de callcenters. Het tekort aan arbeidskrachten in deze sector is ook te merken in functies zoals software developers, auditing-personeel en cyber security-personeel.

De trend aangaande het tekort in bepaalde functies is ook te zien in de overige sectoren. In de visserij is er dringend behoefte aan bootkapiteins en vissers; in de houtsector is men opzoek naar machine-operators en managementpersoneel. In de constructiesector zijn ook enorme uitdagingen in het aantrekken van competente arbeidskrachten benadrukt, meldt de Communicatie Unit van A, W & J.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May