Pakistan zoekt internationale hulp voor slachtoffers overstromingen
26 Aug 2022, 13:52
foto
Een familie zoekt bruikbare spullen uit hun door overstromingen getroffen huis in Jaffarabad, een district van de Pakistaanse zuidwestelijke provincie Baluchistan. (Foto: AP)


De Pakistaanse premier Shahbaz Sharif heeft vrijdag om internationale hulp gevraagd bij het bestrijden van dodelijke overstromingen in het verarmde islamitische land. Zijn verzoek op Twitter kwam te midden van uitzonderlijk hevige regen die Pakistan teisterde, waardoor het totale dodental van half juni tot 937 steeg.

Sharif zei dat hij buitenlandse diplomaten had ontmoet in de hoofdstad Islamabad over de schade veroorzaakt door de overstromingen. "De aanhoudende regenbui heeft verwoesting veroorzaakt in het hele land", tweette hij, terwijl hij andere landen en groepen bedankte voor hun steun. "Samen bouwen we beter terug."

De overstromingen door regen, smeltende gletsjers en wolkbreuken troffen meer dan 3 miljoen mensen. Volgens de National Disaster Management Authority hebben overstromingen 170.000 huizen beschadigd, wegen weggespoeld en bijna 150 bruggen verwoest.

Hoewel het water in sommige gebieden terugliep, verslechterde de situatie in de provincie Sindh, waar reddingswerkers boten gebruikten om gestrande mensen te evacueren. Duizenden door overstromingen getroffen mensen leefden in geïmproviseerde huizen en tenten.

De crisis dwong de regering van Sharif om de noodtoestand uit te roepen.

Een verklaring van de Verenigde Naties op donderdag zei dat het US$ 3 miljoen heeft toegewezen aan VN-hulporganisaties en haar partners in Pakistan om te reageren op de overstromingen. "Dit zal worden gebruikt voor gezondheid, voeding, voedselzekerheid en water- en sanitaire voorzieningen in overstromingsgebieden, met de nadruk op de meest kwetsbaren", zei het.

De moessonregens in Pakistan beginnen meestal in juli. Maar dit jaar begonnen in juni hevige regenbuien het land te geselen, met overstromingen tot gevolg. Wetenschappers zeggen dat klimaatverandering een belangrijke factor is achter het ongewoon zware weer, dat het leven van miljoenen mensen ellendig heeft gemaakt.

Volgens de minister van Klimaatverandering, Sherry Rehman, was de echte uitdaging op dit moment het redden van levens en het regelen van tenten en voedsel voor daklozen. "Dit is een humanitaire ramp van epische proporties, duizenden zijn zonder onderdak, velen zijn zonder voedsel en mensen zijn gestrand", zei Rehman. "We moeten niet alleen de provincies en Islamabad vragen, het gaat de capaciteit van een overheid of regering te boven om de redding en hulpverlening te rehabiliteren en zelfs te beheren."
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May