Tsang eist transparantie over SLM; president verzweeg informatie
26 Aug 2022, 00:00
foto
Assembleelid Stephan Tsang donderdagavond in De Nationale Assemblee.


Assembleelid Stephen Tsang (DNA) heeft er donderdagavond vraagtekens bij geplaatst dat president Chan Santokhi maandag niet heeft gezegd dat Paul de Haan zondag al zijn ontslag heeft ingediend. Volgens De Haan heeft de president zijn ontslag ook geaccepteerd. "Ik eis te weten of het waar is, want de president heeft hier in DNA, er met geen woord over gerept in de openbare vergadering afgelopen maandag. Het is een erg kwalijke zaak als dat zo is, want de president gaf aan dat er een onderzoek komt, terwijl hij kennelijk wist dat de directeur al met ontslag is", stelde Tsang. 

In de marge van de behandeling van de Wet Belasting Toegevoegde Waarde (BTW) heeft Tsang de vragen kunnen stellen. Hij merkte op dat in een verklaring van het Kabinet van de President meegedeeld is dat Bissessur geen bezoldiging kreeg en dat hij geen publieke functionaris was. "Dat bleek niet waar te zijn en ik vraag me af hoelang we dit gaan blijven accepteren. Ik eis duidelijkheid wat de totale maandelijkse bezoldiging is van P.B. bij de overheid en de parastatale bedrijven", voerde Tsang aan.

Het Assembleelid eiste een lijst van alle panden van de SLM die zijn verkocht, de bedragen en aan wie ze verkocht zijn. "Want we zien documenten langsgaan van belachelijk lage verkoopbedragen en er is speculatie alom dat ze zijn opgekocht door friends en family. Het gaat om onze belastingcentjes. Voor veel minder is de vorige governor gelijk ingesloten hangende het onderzoek", merkte Tsang op.

De volksvertegenwoordiger wil een strafrechtelijk onderzoek naar het handelen van Bissessur. Na zijn vertrek is de grens van uitvoer van valuta teruggebracht van US$ 50.000 naar US$ 10.000. Bissessur was ook voorzitter van de Deviezencommissie. "En ik waarschuw wederom voor black listing". Tsang eiste dat Bissessur onmiddellijk wordt aangehouden. "Zijn we zo naïef om hem heen te zenden zonder paspoort of wordt hij in de gelegenheid gesteld om te vluchten? Onze grenzen zijn wagenwijd open! of is het Openbaar Ministerie daarvan niet op de hoogte? Zo ook het geval bij EBS. Waarom is de status van al deze mensen nog niet verdachte en zijn de mensen niet al ingesloten? Bij Hoefdraad, Van Trikt was de vervolging vele malen voortvarender. Of geldt het niet voor Diaspora, friends en family?"

Nadat Tsang enige tijd bezig was de SLM te bespreken, zei waarnemend Assembleevoorzitter Gregory Rusland dat hij de wet moest behandelen. Ook Chuanrui Wang (VHP) tekende protest aan over de wijze van behandeling door Tsang. Hij merkte op dat er een speciale vergadering komt de volgende week over SLM. NDP-fractieleider Rabin Parmessar voerde aan dat de samenleving niet wacht op een vergadering achter gesloten deuren (comité generaal). De samenleving mag niks weten wat er dan wordt besproken. Tsang zei dat hij wel degelijk de BTW behandelt, want het gaat om verhoging van de staatsinkomsten, maar aan de uitgavenkant wordt er lukraak geroofd. Hij wil transparantie over de besteding van de belastinggelden, dus ook in de kwestie SLM.

"Ook heeft de president gezegd dat het herstelplan van de SLM vlot verloopt, maar we weten dat er een aantal N.V.'s zijn opgericht door de SLM-directeur. Nu hij is gevlucht, hoe zit het met de overdracht van die N.V.'s. Gaat hij terugkomen om de overdracht te tekenen? En met alle respect, het gaat om onze belastingcentjes. We willen geen wollig verhaal, maar duidelijkheid en transparantie. Dat is het minste wat de samenleving verdient na al deze blunders en corruptieschandalen",  betoogde Tsang.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May