15e mediamedewerker dit jaar vermoord in Mexico
24 Aug 2022, 06:57
foto
Een voertuig van het forensisch team met het lichaam van journalist Fredid Roman in Chilpancingo, staat Guerrero, Mexico. (Foto: Reuters)


Journalist Fredid Roman is de laatste mediamedewerker die dit jaar tot nu toe in Mexico is vermoord, wat het totaal op minstens 15 brengt, volgens controlegroepen. Roman, die een online lokaal nieuwsprogramma leidde, werd maandag doodgeschoten in de hoofdstad van de zuidelijke deelstaat Guerrero.

De moord is de laatste in een bijzonder dodelijk jaar voor journalisten in het land, met tot nu toe 15 doden in 2022. Ten minste één mediarechtengroep, Artikel 19, heeft dit jaar 19 media-arbeiders geregistreerd, terwijl de regering het totaal op slechts 12 zet.

Roman leidde een programma 'The Reality of Guerrero' dat sterk gericht was op politiek op staatsniveau. Hij schreef ook een column.

De autoriteiten gaven weinig details over zijn moord, of als er bewijs was dat het verband hield met zijn journalistieke werk, hoewel geweld door drugsbendes, gewapende burgerwachten en andere groepen relatief vaak voorkomt in de deelstaat Guerrero.

Kort voor zijn moord had Roman online gepost over de verdwijning van 43 studenten uit de nabijgelegen stad Iguala in 2014. Dat kwam slechts enkele dagen nadat een waarheidscommissie van de regering het incident en de verdoezeling ervan tot een 'staatsmisdaad' had verklaard, waarbij alle lagen van de regering betrokken waren en nalatig waren. De autoriteiten hebben gezegd dat er ook een plaatselijk crimineel kartel bij betrokken was.

In een lange Facebook-post noemde Roman een vermeende ontmoeting tussen vier functionarissen op het moment van de verdwijning van de studenten, onder wie voormalig procureur-generaal Jesus Murillo Karam.

Murillo Karam werd vorige week gearresteerd na de publicatie van het rapport van de waarheidscommissie, terwijl tientallen arrestaties werden uitgevaardigd tegen verdachten, waaronder militairen, politieagenten en kartelleden.

De moord op Roman komt een week nadat de onafhankelijke journalist Juan Arjon Lopez dood werd gevonden in de noordelijke grensstaat Sonora. Volgens de aanklagers stierf hij door een klap op het hoofd.

Na de moord op Arjon Lopez zei Jan-Albert Hootsen, de Mexicaanse vertegenwoordiger van het Comité ter Bescherming van Journalisten, dat "hoewel er dit jaar enkele arrestaties zijn verricht in eerdere gevallen van persmoorden, een aanhoudend klimaat van straffeloosheid deze aanvallen blijft voeden".
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May