President: Stap dichterbij commerciële exploitatie olie & gas
24 Aug 2022, 00:34
foto
President Chan Santokhi


President Chan Santokhi is ingenomen met het eerste succesvolle oliereservoir in blok 53. Hij zegt in een verklaring dat de resultaten van de boringen in blok 53 een goede indicatie geven van de enorme potentie die Suriname heeft als speler binnen Oil & Gas. Suriname is weer een stap dichterbij commerciële exploitatie. De president is gisteren formeel op de hoogte gesteld van de resultaten van de boringen in de offshore gebieden blok 53 en blok 58.

Santokhi wijst erop dat de resultaten zoals gepresenteerd "ons tegelijkertijd, met beide benen op de grond doen staan, terwijl de stip aan de horizon steeds meer vaste vormen aanneemt". De presentatie vanuit blok 58 wijst op de complexiteit en dynamiek van deze branche. De resultaten toonden namelijk een waterhoudend reservoir in dit blok.
"Terwijl de resultaten bij blok 53 ons een goede indicatie geven van de enorme potentie die Suriname heeft als speler op het gebied van Oil & Gas."

Aan de president is aangegeven dat de boormachines inmiddels op twee andere boringen zitten in blok 58, welke nog meer informatie voor de eerste offshore ontwikkeling zullen opleveren, meldt woordvoerder Alven Roosveld. "Wij wachten verdere informatie van de oliemaatschappijen. Er worden nu intensieve besprekingen gevoerd tussen Staatsolie en de maatschappijen ten aanzien van de eerste ontwikkeling in de offshore. Dit om te komen tot de zogeheten Final Investment Decision", deelt de president mee.

"Terwijl onze gebieden in zee positieve vooruitzichten aantonen, wordt ook aan land de natie in gereedheid gebracht om in te spelen op het toekomstbeeld waarbij olie en gas niet weg te denken zijn". Public private partnership staat hoog in het vaandel van deze regering. Het heien van de eerste paal door DP World in Commewijne, de haven van de firma Kuldipsingh en voorbereidingen in Nickerie van de N.V. Havenbeheer-Phoenix off shore welke reeds zijn goedgekeurd door de raad van Ministers laat zien dat dit gekozen pad afdoende vertrouwen draagt."

De president geeft verder aan dat deze resultaten nog meer aangeven hoe cruciaal het is om ons beleid rakende olie en gas met vereende krachten aan te pakken. De beleidsrichting is nog steeds ervoor zorgen dat de energiebronnen die we nu aan het identificeren zijn zodanig worden ingezet dat generaties na ons kunnen bouwen op het resultaat van de keuzen die wij nu maken. De voorgenomen transitie naar groene energie zal met de geprojecteerde inkomsten worden bewerkstelligd.

"We komen als natie steeds dichterbij commerciële exploitatie. De president maakt dan ook weer van deze gelegenheid gebruik, de natie op te roepen de krachten te bundelen om de bijzondere potentie van onze natie tot volle wasdom te doen komen", stelt de president.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May