Eerste succesvolle oliereservoir in blok 53
23 Aug 2022, 08:57
foto


In Blok 53 voor de Surinaamse kust is de eerste succesvolle olie-ontdekking gedaan. Baja-1 is geboord tot een diepte van 5.290 meter, waarbij is gestuit op 34 meter netto olie. Voorlopige vloeistof- en loganalyses geven aan dat het gaat om lichte olie met een gas-olieverhouding van 1.600 tot 2.200 standaard kubieke voet per vat, in een reservoir van goede kwaliteit, melden Staatsolie Maatschappij Suriname en APA Corporations is afzonderlijke verklaringen.

Een voorlopige technische analyse wijst uit dat de Baja-1 ontdekking een uitbreiding kan zijn van hetzelfde reservoir dat is aangetroffen in de Krabdagu-put in Blok 58. Staatsolie zegt dat als dit wordt bevestigd, het en enorme aanvulling zou kunnen betekenen voor het Krabdagu reservoir. "De ontdekking van Baja-1 helpt ook de risico’s van vergelijkbare exploratiemogelijkheden in de rest van Blok 53 te verlagen, en benadrukt de potentie van offshore Suriname, tevens buiten Blok 58." De exploratie periode van Blok 53 is inmiddels verlengd om het gebied beter te verkennen.

In de Dikkop-1 put in Blok 58 zijn waterhoudende reservoirs aangetroffen. APA heeft aangegeven dat de exploratieactiviteiten in de droge Dikkop-1 put zijn afgerond en afgesloten. Dikkop-1 was bedoeld om het productieniveau voor ontwikkeling, uitgedrukt in barrels per dag, te kunnen verhogen.

Staatsolie wijst erop dat in tegenstelling tot de eerste ontwikkeling in Guyana, Suriname vanwege de verschillen in geologie meerdere reservoirs zal moeten combineren om te komen tot de benodigde commerciële volumes voor het eerste offshore project. Desondanks blijkt uit analyses van Staatsolie en haar offshore partners dat er zeker ruimte is voor de ontwikkeling van meerdere projecten in dit diepzee gebied. Volgens Staatsolie zal de eerste ontwikkeling waarschijnlijk voortkomen uit de combinatie van Sapakara en Krabdagu.

Tot nog toe zijn in Blok 58, zeven exploratieputten geboord, waarvan er in 5 putten aanzienlijke koolwaterstofreservoirs zijn ontdekt die verdere beoordeling behoeven, te beginnen met Maka-1 in 2020. Dit vertegenwoordigt een exploratiesucces van meer dan 70%. Vanuit een globaal exploratie perspectief kan dit worden gekwalificeerd als een resultaat van wereldklasse, zegt Staatsolie.

In het offshore gebied van Suriname zijn op dit moment drie boorplatformen in operatie. In Blok 58 zullen er 2 boorplatformen actief zijn, die zowel exploratie- als ‘appraisal’ boringen zullen uitvoeren. Ook in Blok 42 is Shell onlangs begonnen met het boren van een exploratieput.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May