President: Prijs- en koersontwikkeling serieuze uitdagingen
23 Aug 2022, 00:00
foto
President Chan Santokhi in De Nationale Assemblee maandag.


President Chan Santokhi heeft maandag in De Nationale Assemblee meegedeeld dat de regering bezig is met de prijscontrole en overleg om de prijzen in winkels zo laag mogelijk te houden. De koersontwikkeling heeft ook urgente aandacht van de regering. Met alle betrokkenen in de sector is reeds drie keer vergaderd over hoe de koers kan worden beteugeld. De koers genoteerd door de Centrale Bank van Suriname is SRD 24.7 voor de US-dollar. De verkoopkoers bij De Surinaamsche Bank voor de US$ is 25.47 en voor de euro moet SRD 25.33 worden neergeteld. Er is nog steeds een stijgende lijn te zien.

Er zijn uitdagingen in het valutaverkeer, merkte Santokhi op. De 35% van de exportopbrengsten van alle sectoren moet worden ingewisseld bij de handelsbanken. Deze gelden zijn bestemd voor financiering van de importbehoefte. Deze week zullen bedragen boven de US$ 10.000 voor uitvoer vergunningplichtig worden gesteld. Tot US 50.000 hoeft er tot nu toe alleen een melding gedaan te worden. Maar dit zal veranderen deelde de president mee. Daarnaast zal de Centrale Bank van Suriname de exporten van deviezen, vooral naar Amerika, verhogen. De verdiencapaciteit van het land moet worden opgevoerd. De uitdagingen zijn niet eenvoudig.

Ondanks de toename van inkomsten van werkers en verhoging van toelages kan de inflatie niet volledig worden gecompenseerd, merkte de president op. De importinflatie is toegenomen door de verhoging van wereldmarktprijzen, waar op nationaal niveau geen invloed kan worden uitgeoefend. Er worden toch gezocht naar oplossingen. Daarvoor is er dialoog met diverse groepen. Uiteindelijk ligt het in de bedoeling om een nationaal dialoog te houden.

Een van de uitkomsten uit gesprekken met diverse groepen is dat er platformen worden ontwikkeld. Zo zal er een overlegplatform komen van importeurs en winkeliers. Hierbij zal worden nagegaan hoe de prijzen tot stand komen. Er moet een goed beleid worden ontwikkeld, benadrukte de president. Het ligt in de bedoeling dat prijzen zo laag mogelijk moeten zijn voor de consument. Er is overleg gaande met de Vereniging van Importeurs. Deze week worden de voorstellen verder uitgewerkt.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May